Moordaanslag verijdeld op Russische premier Poetin

Veiligheidsdiensten hebben een moordaanslag op premier Poetin verijdeld. Dat komt de Russische presidentskandidaat niet slecht uit.

Moskou. Russische en Oekraïense veiligheidsdiensten hebben twee verdachten gearresteerd wegens beraming van moord op de Russische premier Poetin. Een van hen heeft voor de camera een bekentenis afgelegd. De arrestaties werden verricht in de Oekraïense havenstad Odessa, de eerste al op 4 januari. De verdachten zijn van Oekraïense en Tsjetsjeense afkomst. Op last van een Tsjetsjeense rebellenleider zouden ze van de Verenigde Arabische Emiraten via Turkije naar Odessa zijn gereisd om daar instructies te ontvangen voor het maken van een bom, die tot ontploffing zou worden gebracht in Moskou.

Het nieuws komt op een gevoelig moment. Over zes dagen zijn er verkiezingen en Poetin zal dan vrijwel zeker een derde termijn winnen. Er is echter een groeiende protestbeweging van Russen die genoeg hebben van de premier en zijn bewind. Het nieuws over een mogelijke aanslag kan de positie van Poetin versterken.

Poetin heeft vaker gezegd dat buitenlandse krachten erop uit zijn om hem uit te schakelen. Om de val van Rusland te voorkomen, zouden de Russen zich achter hem moeten verenigen, zegt hij.

Analisten zijn sceptisch over het moordcomplot. Zij wijzen op de omslachtige weg die de verdachten zouden hebben genomen om in Moskou hun plan uit te voeren. Ook vragen zij zich af waarom het Kremlin nu pas het nieuws bekendmaakt. NRC