Liefde is ... samen naar de APK-keuring

Je bent gelukkig getrouwd. Denk je. Of vertoont je huwelijk toch sleetse plekken? In dat geval kun je een ‘marriage course’ volgen. „Wij zijn geen relatietherapeuten.”

Elkaars fouten niet vergeven leidt tot een beerput die vroeg of laat openbarst, leren deelnemers aan de huwelijkscursus. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold

Lichtelijk nerveus begeef ik me naar de ‘marriage course’ in het Brabantse Genderen. Want ik mag dan wel denken dat ik een dijk van een huwelijk heb, maar zouden er na al die jaren toch geen sleetse plekken, achterstallig onderhoud en haarscheurtjes zijn opgetreden? Zo’n marriage course legt dat natuurlijk genadeloos bloot... Manlief is voor de zekerheid thuisgebleven. „Nergens voor nodig, zo’n cursus.” Onder geen voorwaarde wil hij mee.

Zo reageren de meeste mannen, volgens Petra Vos, die samen met haar echtgenoot Bert de cursisten deze avond bij hen thuis ontvangt. „Mannen komen de eerste avond meestal binnen met een houding van ‘van mij hoeft dit dus allemaal niet, want het gaat toch goed zo?’ Maar zodra ze merken dat ze alleen met hun eigen partner in gesprek gaan, en dat ze die informatie met niemand hoeven te delen, draaien ze bij.”

In de huiskamer zijn verschillende tafels gedekt voor de gasten. Na het gebed, de soep, de stamppot met worst en het toetje is het tijd voor het thema van de avond: Vergeving. Door middel van grappige en minder grappige filmpjes over ‘sorry zeggen’ en ‘rotzooi opruimen in je relatie’ worden de cursisten aan het denken gezet over het onderwerp. Elkaars fouten niet vergeven leidt tot een beerput die vroeg of laat openbarst, is de boodschap. Op de muur wordt een filmpje getoond van een man die beschrijft hoe moeilijk en vreselijk smerig het is om een rioolbuis te ontstoppen. „Voor sommigen van jullie worden dit de emotioneelste momenten van de hele cursus”, waarschuwt Bert Vos. Daarna gaan de stellen, elk aan een apart tafeltje, met elkaar in gesprek over vergeven. Midden in de kamer staat een doos tissues, voor de zekerheid.

Arie en Nia van Vuuren (27 jaar getrouwd) deden de cursus twee jaar geleden en helpen deze avond bij de begeleiding. „Ik las over de cursus in een tijdschrift. Niet dat we het slecht hadden, maar het leek me leuk. Het duurde daarna nog wel twee jaar voordat ik Arie zo ver had dat hij mee ging.” Arie van Vuuren: „Ik had zoiets van: is er wat mis dan? Nee, dus waarom zou ik dan gaan?” Maar twee jaar later zijn ze het er hartgrondig over eens: de cursus heeft veel dingen toegevoegd aan hun huwelijk. „Na 27 jaar bleek dat we toch nog niet alles diepgaand hadden besproken.” Hij zegt: „Voor mij was het een verrassing dat ik onbewust veel dingen van mijn ouders had overgenomen. Zo had ik nooit tegen mijn kinderen gezegd: ik hou van je. Ik heb geleerd om minder kritisch tegenover hen te staan, ik laat ze nu soms even aanmodderen. Zij zegt: „Ons huwelijk was al een 8 of een 9, maar het kan altijd beter.”

Voor mensen met stevige relatieproblemen is de marriage course niet bedoeld, volgens Petra en Bert Vos (20 jaar getrouwd). „We zijn geen relatietherapeuten.” Probleemgevallen worden doorverwezen. Zelf volgden ze de cursus vier jaar geleden. „Uit pure nieuwsgierigheid.” Op de cursus leerden ze dat ze best wat meer tijd voor elkaar konden vrijmaken. Bert Vos: „Het is toch raar dat je vaak meer tijd en geld besteedt aan een hobby dan aan je relatie? Ik ontdekte dat ik daar egoïstischer in ben dan ik dacht.” Ook kwamen ze erachter dat ouders en schoonouders toch meer invloed op je relatie kunnen hebben dan je lief is. Hij: „Petra is heel direct opgevoed, bij ons thuis werd veel minder over emoties gepraat. Dan kan het nogal confronterend zijn als ze iets zegt. Je moet in je huwelijk wel los zien te komen van je opvoeding, anders staat dat de binding met je partner in de weg.”

Opgelucht keer ik huiswaarts. Bladerend in het lesboek en in gedachten de vragenlijstjes daarin invullend komen manlief en ik vlekkeloos door de APK-keuring, constateer ik. We praten wat af en bespreken strubbelingen meestal voordat ze tot explosies leiden. Ik maak de boodschappenlijstjes, hij doet de boodschappen, hij tankt benzine voordat ik naar Genderen afreis en brengt thee als ik dit artikel schrijf. En ik? Ik heb niet gezeurd over het feit dat hij niet mee is geweest naar de marriage course.

    • Friederieke de Raat