Libische militie eist auto's en geld voor ontwapening

Een van de machtigste milities in Libië eist openlijk woningen, auto’s en leningen voor haar manschappen voor ze haar wapens inlevert en zich ontbindt, zoals de interim-regering eist. De Nationale Overgangsraad, het interim-bewind, probeert op het ogenblik greep te krijgen op het land. Maar hij staat machteloos tegenover de meer dan honderd strijdgroepen die na de succesvolle oorlog tegen het bewind van Gaddafi het land hebben opgedeeld.

Abdullah Naker, commandant van de militie van Zintan die een belangrijk deel van de hoofdstad Tripoli in handen heeft, zei gisteren op de televisie dat „de revolutionairen niet ingaan op het initiatief van de regering tot ze duidelijk weten wat ze in ruil daarvoor krijgen”. „De mensen hebben hogere lonen nodig, economische stabiliteit, een medische verzekering, huizen en auto’s, jonge mannen willen trouwen”, aldus Naker, die 20.000 man onder de wapens heeft. „We willen islamitische, rentevrije leningen zodat we in welvaart kunnen leven. Waarom geeft de regering ons geen leningen van 100.000 dinar [45.000 euro] om onze dromen te verwezenlijken?”

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep gisteren een militie uit Misrata op twee Britse journalisten en drie Libische begeleiders vrij te laten die ze bijna een week geleden oppakte en in Tripoli vasthoudt. Het gaat om journalisten die werken voor de Iraanse staatszender Press TV. HRW deed een nieuw beroep op de regering de gevangenissen die de milities erop nahouden over te nemen. (Reuters, AP)