Kroes is niet onder de indruk van dreigement Vodafone

EU commissioner for Digital Agenda Neelie Kroes speaks during a press conference on breaking down barriers to secure and innovative card, internet and mobile payments and an Action plan to double the share of the Internet economy in Europe by 2015 on January 11, 2012 at the EU Headquarters in Brussels. AFP PHOTO/GEORGES GOBET Neelie Kroes tijdens een persconferentie in januari. Foto AFP / Georges Gobet

Neelie Kroes is niet gediend van dreigementen, ook niet van Vodafone CEO Vittorio Colao. Vodafone dreigt minder te investeren in nieuwe mobiele netwerken als Europa de reguleringsregels niet versoepelt. Kroes reageert buitengewoon fel.

Vodafone wil een stop op de regulering van roamingtarieven, om te voorkomen dat mobiele operators minder zullen investeren in het verder uitbouwen van hun netwerken, zo zei hij op het Mobile World Congress in Barcelona, tekende The Guardian op.

“Heeft Europa werkgelegenheid nodig, of heeft Europa tariefverlagingen nodig? We moeten deze voortdurende interventie op prijzen stoppen, en de industrie het geld laten herinvesteren.” - Vittorio Colao

Roamingkosten worden in rekening gebracht bij het bellen of internetten vanuit het buitenland. De kosten worden gerekend, omdat netwerken in het buitenland iets harder moeten werken om een gesprek of bericht om te leiden naar een ontvanger.

Kroes: ik daag je uit, Vittorio

De eurocommissaris voor Digitale Agenda is niet onder de indruk van dergelijke dreigementen, laat ze via haar woordvoerder weten:

“Bericht aan Vittorio en Vodafone: Ik daag je uit je bluf waar te maken, want ik kan slecht tegen dreigementen. Ik kies de kant van de Vodafone-klant. - Neelie Kroes

Kroes zegt dat regulering juist goed is voor de sector:

“Ik herinner iedereen eraan dat wij de mobiele sector aan meer spectrum en een grotere markt willen helpen. Eerlijke concurrentie in roaming is een goede ruil voor die mogelijkheden. Onthoud: als klanten hun angst voor het gebruik van smartphones en tablets tijdens reizen door Europa verliezen, dan zullen ook de providers profiteren. - Kroes

Roamingregulering al jaren gehekeld door telco’s

Roamingtarieven zijn juist een aantrekkelijke melkkoe voor telecomoperators, schrijft Webwereld; de reden dat de regulering van die tarieven al jaren gehekeld wordt door de telefoniesector. Brussel heeft de prijzen de afgelopen jaren flink naar beneden weten te laten schroeven, wat zonder succes werd aangevochten door enkele telecombedrijven - waaronder Vodafone. Sommige bedrijven halen bijna zeven procent van de inkomsten uit roaming.

Vanmiddag stemde het Europees Parlement voor een halvering van de kosten voor mobiel surfen en bellen in het buitenland. De maximumprijs voor een gedownloade megabyte buiten de grens ligt nu nog boven de 1 euro, maar Europarlementariërs willen dat al deze zomer, als de huidige regulering afloopt, naar 50 eurocent verlagen. Een minuut bellen kost nu maximaal 35 eurocent extra, wat volgens het Europarlement naar 25 eurocent moet. Voor juni zal het Parlement de Europese Commissie en de 27 EU-lidstaten ervan moeten zien te overtuigen de tarieven over te nemen.

Kroes zette de gewenste maximumprijs voor een MB eerder nog op 90 eurocent. Bovendien moeten klanten in het buitenland ook een provider kunnen kiezen (het zogeheten ‘pick-and-mix’-systeem), zodat er competitie ontstaat en de prijzen als gevolg daarvan zullen dalen. Europarlementariër Judith Merkies (PvdA) noemt dat “niet ambitieus genoeg.” In een opinieartikel schrijft Merkies dat de EC-voorstellen te ingewikkeld en omslachtig zijn:

“Neelie Kroes zou zich af moeten vragen wie met dit onambitieuze en ondoorzichtige voorstel gediend is. De concurrentie in de markt niet, toch haar voormalige portefeuille, maar ook de consument niet.

Ten eerste dwingt dit voorstel klanten een nieuwe simcard (dual IMSI) aan te schaffen waarop zowel een binnenlandse als een buitenlandse provider mogelijk is. Dit is omslachtig, en technisch en administratief erg ingewikkeld. Ten tweede draagt de ontkoppeling van de roamingmarkt en de nationale markt niet of nauwelijks bij aan een eerder, maar nu niet waargemaakt, voorstel van de Commissie om in 2015 nationale en internationale tarieven gelijk te schakelen.” - Judith Merkies

Kroes meent dat lokaal kiezen voor een provider dé oplossing is voor data-gebruikers in het buitenland. Dat moet dan wel “net zo makkelijk als kiezen voor een wifi-netwerk” zijn, zei ze gisteren in een toespraak.

    • Peter van der Ploeg