Kortkolom economie

Triodos bank groeide sterk afgelopen jaar

Rotterdam. De activiteiten van de Triodos Bank, die zich richt op op investeren en financieren van duurzame bedrijven, zijn vorig jaar sterk gegroeid. Dat blijkt uit de resultaten over 2011 die de bank vandaag bekend heeft gemaakt. De kredietverlening aan zogeheten duurzame bedrijven steeg met 33 procent tot 2,8 miljard euro. De toevertrouwde middelen, spaargeld en inleg in beleggingsfondsen, groeide met 21 procent tot 6,8 miljard euro. De winst kwam uit op 17,3 miljoen euro, een stijging van 51 procent. Ook kreeg de banken vorig jaar meer nieuwe klanten. Het totaal aantal steeg met 24 procent tot 355.000. Triodos directievoorzitter Peter Blom zei in een toelichting dat de sterke groeicijfers volgens hem laten zien dat er „grote kansen zijn voor duurzaam bankieren”. „Een groeiend aantal kredietnemers, spaarders en investeerders is op zoek naar deze nieuwe manier van bankieren, die zich kenmerkt door transparantie, dienstbaarheid en duurzaam ondernemerschap. Kredietverlening aan duurzame bedrijven is een groeimarkt.” Het aantal medewerkers steeg met 13 procent tot 720. (NRC)

Dura Vermeer neemt Van Ieperen Groep over

Rotterdam. Bouwconcern Dura Vermeer, een van de toptien-bouwbedrijven van Nederland, neemt de Van Ieperen Groep over. Dat heeft de bouwonderneming uit Zoetermeer vanmorgen bekendgemaakt. Bij de voorgenomen overname zijn alle ongeveer 110 medewerkers van de Van Ieperen Groep (onderhoud en renovatie van vastgoed in Nederland) betrokken. De transactie zal naar verwachting in april 2012 zijn beslag krijgen en is onder andere nog afhankelijk van de resultaten van het meldingsproces bij toezichthouder de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa), aldus Dura Vermeer. De onderneming uit IJsselstein is hoofdzakelijk actief in de Randstad en werkt voor ruim vijftig grote en kleine woningcorporaties. Met de overname zegt Dura Vermeer invulling te willen geven aan haar ambities om haar onderhoud-, renovatie- en beheeractiviteiten verder uit te bouwen. Familiebedrijf Van Ieperen Groep heeft een omzet van circa 40 miljoen euro. Met een omzet van 1,1 miljard euro en circa 3.000 medewerkers behoort Dura Vermeer tot de grootste bouwers van Nederland. (NRC)

Koersdaling TomTom na slechte omzetcijfers

Rotterdam. Navigatiebedrijf TomTom heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar de omzet met 31 procent zien inzakken. Het aandeel verloor dinsdagochtend 15 procent van zijn waarde. De onderneming boekte 357 miljoen euro aan omzet tegen 516 miljoen euro een jaar eerder. De daling is geheel te wijten aan de ingezakte verkoop van navigatiekastjes. TomTom bleef net uit de rode cijfers: er resteerde een nettowinst van 12 miljoen euro, tegen 52 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2010. Om in de zwarte cijfers te blijven, snijdt TomTom fors in de kosten. In december is een besparingsprogramma bekend gemaakt, waarbij het personeelsbestand met 10 procent wordt teruggebracht. De reorganisatie moet de jaarlijkse kosten met 50 miljoen euro omlaag brengen. TomTom mikt voor dit jaar op een omzet van 1,1 miljard euro tegen 1,27 miljard euro in het afgelopen jaar. (NRC)

Verlies Ordina

Rotterdam Ordina heeft over 2011 een verlies geleden en geeft vanwege de onvoorspelbare economische vooruitzichten en de ontwikkelingen op de Europese financiële markten geen voorspelling voor 2012. De ICT-dienstverlener leed over 2011 een verlies van 15,8 miljoen euro, meer dan twee keer zoveel als de 7 miljoen euro een jaar eerder. De omzet over 2011 bedroeg 426,3 miljoen euro, tegen 455,9 miljoen in 2010. (Dow Jones)