Kortkolom buitenland

Cel dreigt voor getuige in Srebrenica-zaak

Den Haag. Voormalig Dutchbatter Johannes Rutten, die getuigde in het proces tegen de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, riskeert maximaal zeven jaar cel als hij blijft weigeren om het Joegoslavië-tribunaal inzage te geven in de dagboeken die hij bijhield tijdens zijn verblijf in de moslimenclave Srebrenica. Dat heeft het VN-hof in Den Haag gisteren bekend gemaakt. Rutten werkte in Srebrenica toen de moslimenclave in 1995 in handen van het Bosnisch-Servische leger viel. Zo’n 8.000 moslims werden vermoord. Karadzic wil dat het dagboek bij het dossier wordt gevoegd, maar Rutten weigert dat. Rutten krijgt van het Joegoslaviëtribunaal twee weken om alsnog inzage in zijn dagboek te geven. Persoonlijke passages mag hij onherkenbaar maken. (NRC)

Hollande: rijksten voor 75 procent belasten

Parijs. Al het inkomen boven één miljoen euro zou in Frankrijk met 75 procent belast moeten worden, vindt de socialistische presidentskandidaat François Hollande. Gisteren haalde hij op televisie uit naar „indecente rijkdommen, die niets te maken hebben met talent of intelligentie”. Hij zei dat de inkomsten van leiders van de grootste beursgenoteerde ondernemingen met gemiddeld 2 miljoen euro per jaar zijn gestegen. „Hoe kunnen we dat aanvaarden?” Met een verwijzing naar aandelenopties zei hij dat inkomsten uit kapitaal net zo moeten worden belast als inkomsten uit arbeid. (AFP)

Ex-gouverneur Nigeria ‘stal 250 miljoen dollar’

Londen. De voormalige gouverneur van de olierijke Nigeriaanse Delta-staat, die in Londen terecht staat voor het stelen van 250 miljoen dollar overheidsgeld, heeft gisteren schuld bekend. James Ibori wordt verdacht van fraude en het witwassen van geld. Ibori was ooit een van de rijkste en meest invloedrijke politici van Nigeria. Als gouverneur van de olierijke Delta-staat had hij nauwe banden met achtereenvolgende Nigeriaanse presidenten. Hij werd in 2010 in Dubai opgepakt en uitgeleverd aan Londen. De rechtbank zal op 16 april haar oordeel vellen. (AP, BBC)

Argentinië weert boten vanwege Falklands

Buenos Aires. Lokale autoriteiten in Argentinië hebben twee Britse cruiseschepen de toegang ontzegd tot een haven in het zuiden van het land. De stap volgt op toenemende spanningen tussen Argentinië en Groot-Brittannië over de Falklandeilanden. Argentinië wil met het weren van schepen de Britse regering onder druk zetten om gesprekken te beginnen over de soevereiniteit van de Falklands, een Brits territorium. (AP)

Zware gevechten aan grens Soedan

Khartoum. Soedanese rebellen hebben vandaag gemeld 150 regeringsmilitairen te hebben gedood bij gevechten langs de nog niet vastgelegde grens met Zuid-Soedan. Het leger sprak dit dodencijfer tegen, en meldde op zijn beurt „een groot aantal” rebellen te hebben gedood. Het staat vast dat zware gevechten hebben plaatsgehad in het gebied van Jau in Zuid-Kordofan, waar rebellen van de SPLM-N al geruime tijd verwikkeld zijn in een oorlog tegen het (Noord-)Soedanese leger. (AFP)