Kort nieuws Media

Hoogleraar belaagt Rutger Castricum

Door onze mediaredactie

Rotterdam. PowNed-verslaggever Rutger Castricum heeft aangifte gedaan tegen hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging wegens mishandeling. Castricum zegt dat Kinneging tot twee keer toe zijn keel dichtkneep. Kinneging ontkent dat hij de presentator heeft aangevallen. Hij heeft hem alleen maar „twee keer vriendelijk over de shawl geaaid.” Castricum kwam langs bij schrijfster Naema Tahir om haar om een reactie vragen over haar tv-column in Buitenhof zondag. Hierin zei ze: „De televisietactieken van Rutger Castricum en de zijnen, wiens enige doel is de ander te kakken te zetten, verzieken de politiek.” Ze opperde om onfatsoenlijke journalisten te weren van het Binnenhof. Toen Castricum met draaiende camera aan haar voordeur verscheen, deed haar partner Kinneging open. Het vermeende handgemeen is niet duidelijk te zien op de beelden, maar de toon van het gesprek was alleszins dreigend. Terwijl hij de camera vastpakte zei Kinneging: „Ik zit niet in de politiek en ik hoef niet netjes te doen tegen jou.” En vervolgens: „Zien jullie die plomp daar? Als jullie een volgende keer in de buurt komen, gaan jullie er in. Met camera en al.” Tot slot: „En als ik iets zie op televisie van wat jij zonet heb opgenomen, dan weet ik je te vinden.” Het item was gisteren te zien in PowNews. (NRC)

Internettarieven buitenland in EU lager

Rotterdam. De tarieven voor mobiel internet in het buitenland binnen Europa worden fors lager. Daar heeft het Europees Parlement vandaag mee ingestemd. Eén MB in het buitenland downloaden kost nu één euro, dat wordt verlaagd naar vijftig cent. In 2014 zal dit verlaagd worden naar 20 eurocent per MB. Het voorstel was een initiatief van europarlementariër Neelie Kroes. Ook het bellen en sms’en in het buitenland binnen Europa wordt goedkoper. (NRC)

Gewonde journalisten Homs uitgesmokkeld

Rotterdam. De Britse fotograaf Paul Conroy is de Syrische stad Homs uitgesmokkeld. Vorige week raakte hij gewond bij een beschieting van de stad, een bolwerk in het verzet tegen president Bashar al-Assad. Volgens het Rode Kruis in Syrië is hij inmiddels veilig aangekomen in de Libanese hoofdstad Beiroet. Volgens Syrische verzetsstrijders is ook de Franse verslaggeefster Edith Bouvier veilig in Libanon aangekomen. (NRC)

Spuiten en Slikken interviewt nepjunk

Rotterdam. Het BNN-programma Spuiten en Slikken dacht afgelopen zondag een heroïneverslaafde te gast te hebben. Nu blijkt dat de 17-jarige Tommy zijn verslaving en dakloosheid verzonnen heeft. Na de uitzending kreeg de omroep een e-mail van een bekende van een jongen. Tommy was volgens hem helemaal niet verslaafd of dakloos. Na onderzoek naar verwijderde internetprofielen bleek het verhaal van Tommy inderdaad niet te kloppen, laat BNN weten. „We zijn royaal genaaid”, schrijft de omroep op Facebook. In de voorgesprekken overtuigde Tommy met zijn ‘begeleider’ de BNN-redactie. Deze begeleider was in werkelijkheid zijn vader. (NRC)

Redactie tijdschrift Ésta moet inkrimpen

Rotterdam. De redactie van vrouwentijdschrift Ésta moet inkrimpen. Acht werknemers op de redactie verliezen hun baan als gevolg van een dalende oplage. Het blad voor hoogopgeleide vrouwen had in het derde kwartaal van 2008 nog een oplage van 72.000. In 2011 was dat gedaald naar 54.500 verkochte exemplaren. Door de inkrimping van de redactie zal Ésta meer gebruik gaan maken van freelancers. (NRC)