Video: zo nam de Kamer officieel afscheid van Cohen

De Tweede Kamer heeft vanmiddag officieel afscheid genomen van Job Cohen. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet deed dit in een persoonlijke speech, die Cohen gelaten aanhoorde.

Verbeet roemde Cohen, die vorige week het PvdA-leiderschap neerlegde, om zijn “waardige en respectvolle wijze van debatteren.” De manier waarop Cohen vorige week bekendmaakte dat hij opstapte, heeft volgens de Kamervoorzitter ‘velen geraakt’.

“Het getuigt van een sterk en moedig karakter als je als politicus zo durft te erkennen wat je grenzen zijn”, stelde Verbeet, die Cohen verder typeerde als een ‘gewaardeerd collega en gewoon een fijn mens.’

Cohen herhaalde in zijn afscheidsbrief aan Verbeet dat hij is opgestapt omdat hij zichzelf niet effectief genoeg vond. Het blijft zijn ambitie om bij te dragen aan het overbruggen van tegenstellingen in de samenleving, maar niet langer vanuit de Tweede Kamer. Hij wenste de vijf kandidaten voor zijn opvolging succes.

Verrassende vijfde kandidaat

Deze vijf PvdA-ers hebben zich in de afgelopen week gemeld. Diederik Samsom, Ronald Plasterk, Nebahat Albayrak en Martijn van Dam stelden zich kandidaat, en vandaag kwam daar op de valreep het Friese Kamerlid Lutz Jacobi bij.

De ledenraadpleging wordt geopend op woensdag 7 maart en sluit op woensdag 14 maart, om 12.00 uur. Alle leden ontvangen een stembiljet waarmee zij via internet of per post kunnen stemmen.

    • Annemarie Coevert