Jeugdzorg houdt toezicht op honderd ongeborenen per jaar

Jaarlijks worden bijna honderd baby’s nog voor hun geboorte door de kinderrechter onder toezicht gesteld. Het zijn baby’s van wie de moeders verslaafd zijn, psychische problemen hebben of verstandelijk beperkt zijn. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag.

Het cijfer is afkomstig van de Raad voor de Kinderbescherming. Het is een inschatting, omdat de Raad ondertoezichtstellingen voor ongeboren kinderen niet apart registreert.

Sinds enkele jaren is het mogelijk om ook vóór de bevalling beschermingsmaatregelen voor kinderen te nemen. Dat is het gevolg van afspraken tussen de Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdzorg en kinderrechters uit 2008. Aanleiding was dat vooral bij verslaafde zwangeren op voorhand duidelijk is dat het kind direct na de geboorte bescherming nodig heeft. Om te verzekeren dat die bescherming er dan ook is, moeten de Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdzorg al voor de bevalling bevoegdheden hebben.

Schade door drugs- en alcoholgebruik voorkomen

Ook is steeds meer bekend over de schade door drugs- en alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. De maatregel dient mede om die zoveel mogelijk te voorkomen.
De rechter kan de vrucht vanaf de 23ste week van de zwangerschap onder toezicht van Jeugdzorg stellen. Voor die tijd kan de moeder nog legaal een abortus laten uitvoeren. In de gemeente Rotterdam wordt inmiddels altijd ondertoezichtstelling van de vrucht gevraagd bij moeders die zwanger en verslaafd zijn.

Bureau Jeugdzorg, dat het toezicht uitvoert, spreekt met de moeder af dat zij geen drugs of alcohol gebruikt. Doet ze dat wel, dan wordt ze gedwongen opgenomen.

Lees meer over het toezicht in de baarmoeder door Bureau Jeugdzorg vandaag in NRC Handelsblad of in de digitale editie.

    • Elsje Jorritsma