Internationale gokbedrijven moeten Nederlanders weren

Screenshot van ladbrokes.com, een internationale goksite die Nederlanders niet meer mag toelaten.

Internationale gokbedrijven die spelers werven via internet en telefoondiensten, moeten Nederlanders weren. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald in een zaak die was aangespannen door Lotto. De bedrijven zorgen voor oneerlijke concurrentie, zo oordeelt de Raad.

De Lotto, de Staatsloterij en Holland Casino zijn de enige bedrijven met een vergunning om in Nederland loterijen en andere kansspelen te organiseren. Lotto had een zaak aangespannen tegen het Engelse gokhuis Ladbrokes. De zaak is volgens Lotto een principekwestie, waarmee is bepaald dat ook andere goksites en telefonische wedkantoren moeten zorgen dat er geen Nederlanders deelnemen.

Honderden dergelijke sites in Nederland

Het Britse gokbedrijf Ladbrokes heeft al geosoftware in gebruik, waardoor het Nederlanders onmogelijk wordt gemaakt om via de site mee toe doen aan de kansspelen. Er zijn enkele honderden sites actief in Nederland die dergelijke diensten aanbieden, die dit naar het oordeel van de Raad ook moeten gaan gebruiken.

De uitspraak in deze zaak komt pas tien jaar nadat deze is aangespannen. De Hoge Raad wilde wachten op het oordeel van het Europese Hof van Justitie. De Raad heeft in overeenstemming met het Hof van Justitie geoordeeld. Er moet nu een aanpak ontwikkeld worden tegen internationale gokhuizen die de geosoftware nog niet in gebruik hebben.

Nieuw kansspelbeleid in ontwikkeling

Staatssecretaris Teeven van Justitie is hierom begonnen met de ontwikkeling van een nieuw kansspelbeleid. In september van vorig jaar beloofde Teeven dat online gokbedrijven die illegaal actief zijn waar mogelijk worden aangepakt.

Teeven memoreerde toen wel dat illegale goksites tot nu toe niet of nauwelijks aan te pakken zijn. Daarom liet hij weten dat online gokken wat hem betreft gelegaliseerd moet worden. Online gokbedrijven kunnen dan een vergunning aanvragen.

    • Annemarie Coevert