Instelling voor homotherapie moet voorlichting op website aanpassen

Een testimonial van een klant van Different, aanbieder van christelijke homotherapie.

Different, een christelijke zorginstelling die therapie geeft aan gelovigen die met hun homoseksualiteit worstelen, moet van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de voorlichting op haar website aanpassen.

IGZ verwacht een eerlijke voorlichting van de zorginstelling over haar zorgaanbod en de resultaten, zo schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vandaag in een Kamerbrief. Different moet volgens Schippers ook een gedragscode invoeren waarin de bejegening van cliënten aan bod komt.

Wat er precies aan de website en de bejegening moet veranderen, wordt uit de vandaag gepubliceerde Kamerbrief niet duidelijk. Een woordvoerder van de IGZ kon geen verdere uitleg geven, zo meldt persbureau Novum vanochtend.

Inspectie: therapie niet gericht op genezing

Different kwam in januari in opspraak door een bericht in Trouw. Daarin wezen ex-cliënten erop dat de therapie was gericht op het onderdrukken van homogevoelens en daarmee hun ‘zondige aard’. De inspectie onderzocht de zaak en concludeerde dat Different homoseksualiteit niet als een ziekte ziet en geen homo’s probeert te genezen.

Schippers wijst erop dat de cliënten die hun verhaal in de media deden vijf jaar of langer geleden bij de instelling in therapie waren. “Op dat moment was er sprake van pastorale zorg en niet van zorg gefinancierd door de zorgverzekeringswet.”

Homo’s die door de afwijzing van geloofsgenoten geestelijk in de problemen komen, kunnen worden doorverwezen naar Different, onderdeel van de orthodox-christelijke organisatie Tot Heil des Volks. Volgens Different is homoseksualiteit geen geaardheid, maar een behandelbare ‘gerichtheid’.

Minister Schippers van Volksgezondheid vond vorige maand dat het vergoeden van een therapie voor christelijke homo’s zo snel mogelijk moest stoppen. Na het onderzoek van de inspectie, en de conclusie dat de instantie homo’s niet wil genezen liet de minister weten voorlopig geen actie meer te ondernemen.

    • Annemarie Coevert