Ingenieurs DHV en Haskoning fuseren

Met de vanochtend aangekondigde fusie tussen Royal Haskoning en DHV ontstaat het grootste ingenieursbureau van Nederland.

De combinatie zal 8.000 medewerkers hebben en een omzet van ruim 700 miljoen euro krijgen – meer dan Nederlandse beursgenoteerde concurrenten als Arcadis en Grontmij.

Haskoning en DHV voeren in 35 landen grote infrastructurele projecten uit. Wereldwijd hoort het nieuwe concern tot de top-40.

Volgens de bestuursvoorzitters van beide bedrijven is de fusie niet uit nood geboren, maar maakt het hen gemakkelijker om grote, ingewikkelde projecten binnen te halen. „Onze klanten vragen om meer slagkracht”, aldus DHV-topman Bertrand van Ee.

In de afgelopen jaren stonden omzet en winst van Haskoning en DHV onder druk door de economische ontwikkelingen in Europa. De groei komt vooral uit opkomende landen. In het Verre Oosten werken ze al enige tijd gezamenlijk aan projecten, waaronder de aanleg van een prestigieus brug- en tunnelcomplex voor de kust van Hongkong.

DHV noch Haskoning is beursgenoteerd of in handen van investeringsmaatschappijen. De aandelen zijn in bezit van twee stichtingen. Dat maakte het relatief gemakkelijk om in goed overleg een fusie te smeden. Gesprekken over een combinatie „op basis van gelijkwaardigheid” begonnen vorige zomer.

Beide bedrijven zijn betrokken bij grote projecten over de hele wereld. DHV werkt onder andere aan de uitbreiding van het Panamakanaal. Haskoning is betrokken bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte.

Haskoning kwam vorig jaar in het nieuws door de mislukte evacuatie van een van haar medewerkers door de Koninklijke Marine, tijdens de opstand in Libië. Eind februari 2011 zou op eigen verzoek een werknemer op het strand van Sirte worden opgepikt door een helikopter.