Interactieve kaart: in 2050 woont 70 procent van de mensen in de stad

Screenshot urbanmap van Unicef

Unicef heeft de wereldwijde urbanisatie tussen 1950 en 2050 overzichtelijk in kaart gebracht. Met de groeiende steden groeien ook de sloppenwijken, en dat baart Unicef grote zorgen.

De interactieve kaart die Unicef ontwikkelde toont landen en gebieden waarin steden de 100.000 inwoners overschrijden. De grootte van cirkels staat voor de omvang van de lokale populatie in steden. Met je muis kun je een regio selecteren om cijfers zichtbaar te maken van aantallen en percentages.

‘Armoede in steden onderbelicht’

De armoede in steden is onderbelicht vergeleken bij die op het platteland, zo stelt Unicef vandaag bij het verschijnen van jaarrapport The State of the World’s Children. In 2020 wonen 1,4 miljard mensen in sloppenwijken, aldus de VN. Vooral bij kinderen groeit de armoede in steden.

Cijfers die de omvang van het probleem aantonen zijn er volop: de helft van de wereldbevolking woont in steden, een derde van hen woont in sloppenwijken. In Afrika is dat meer dan 60 procent. In 2020 zullen 1,4 miljard mensen op sloppen of zogeheten illegale nederzettingen zijn aangewezen. Jaarlijks groeit de stedelijke bevolking met 60 miljoen. In 2050 woont 70 procent in de stad.

In ontwikkelingslanden ontstaat met de grootschalige urbanisatie een wildgroei aan sloppenwijken. Volgens Unicef zijn ondervoeding en sterfte bij kinderen onder de vijf jaar in deze wijken vaak even groot als op het platteland, of groter.

Vandaag schreef Hanneke Chin-A-Fo een uitgebreid artikel over arme kinderen in grote steden in NRC Handelsblad.

    • Annemarie Coevert