IKON komt met bijbel in 20 minuten - ‘hier word je atheïst van’

Screenshots Bijbelmovies

De bijbel, het boek der boeken, is dik, saai en ingewikkeld (talloze leeswijzers en bijbelencyclopedieën zeggen genoeg). Dat moet anders, dacht de IKON. Ze komen met YouTube-filmpjes van het bijbelverhaal van ieder maximaal een minuut.

De filmpjes, zogenaamde bijbelmovies, vormen een korte samenvatting van elk bijbelboek. “Zo heb je maar twintig minuten nodig om een indruk te krijgen van wat er in die dikke Bijbel staat”, aldus de IKON.

Op de site moeten straks 36 filmpjes komen te staan die vertellen over de 66 bijbelboeken. Elke dag wordt een nieuw filmpje toegevoegd. Vandaag staan er inmiddels vier online.

Hier het eerste filmpje over Genesis:

Goede introductie op het bijbelverhaal of simplistisch en ongenuanceerd?

Aardig initiatief, goede kennismaking, simplistisch en banaal weergegeven. De reacties zijn uiteraard verdeeld.

Eric van den Berg, eigenaar van katholiek.nl vindt het super:

Twitter avatar katholiekpuntnl Eric van den Berg Superinitiatief: Bijbelmovies.nl In 20 minuten de hele bijbel door: http://t.co/RonIZNxZ

‘Horrorfilm zonder nuances’

Joost is minder enthousiast, zo reageert hij serieus op de site Goedgelovig.nl, naar eigen zeggen “Neerlands eerste ‘gristelijk-satirische’ website, en tevens een persdienst voor ‘kerkelijk nieuws met een kwinkslag’”:

Wanneer mijn eerste kennismaking met de bijbel via deze filmpjes zou zijn geweest dan had ik zeker niet geloofd, het wordt gebracht als een horrorfilm zonder nuances en geen happy ending of zelfs maar de hoop daarop. Plus inderdaad barstensvol fouten.
Volgens mij kan dit meer schade aanbrengen dan goed doen.

‘Hier worden mensen atheïst van’

Volgens Rob is dit precies het beeld van God waar mensen atheïstisch van worden. “Hebben ze hier echt serieus over nagedacht?”

Twitter avatar goedgelovig goedgelovig De Bijbel in 20 minuten. “Met deze aanpak kun je ook zeggen dat Rembrandt best leuk kwasten kon.” http://t.co/MaIzihCh

Docent levensbeschouwing Hanna Geerdes in een reactie:

Twitter avatar hannagee2011 Hanna Geerdes Op zijn kortst door de bocht. Laatste stuiptrekking? “@goedgelovig: Nu op GG: Bijbelmovies: de Bijbel lekker kort http://t.co/gxTpp3kn”

Andere poging het bijbelverhaal in een notendop uit te leggen

Hans Teeuwen deed ook al eens een poging om uit te leggen wat er in de bijbel staat:

    • Marije Willems