Ik was blokfluitist

„Je bent serieus met blokfluit bezig en je wordt steeds beter. Na mijn afstuderen in Karlsruhe ging ik, 23 jaar oud, voor een vervolgstudie naar het conservatorium in Amsterdam. Amsterdam! Het mekka voor een blokfluitist.

„Ons kwartet gaf best veel concerten, in New York, Tokio. Maar je kan er geen fatsoenlijke boterham mee verdienen. Dus gaf ik ook les en had ik baantjes bij muziekorganisaties.

„Het ligt aan de blokfluit. Je staat altijd aan de zijlijn. Het repertoire is klein, mensen vinden het een kinderinstrument. Je leert noten lezen, dan neem je een ‘echt’ instrument.

„We hebben geweldige optredens gehad, echt, dat er wat gebéúrde. Maar gaandeweg ging ik me afvragen: is dit de ultieme voldoening? In zo’n ensemble zit je voortdurend op elkaars lip. Je bent op elkaar aangewezen, deelt alles, ook harde kritiek.

„Elke keer ook zag je de subsidie verminderen. Voor composities, voor ons soort zalen. We regelden veel zelf, zó arbeidsintensief. En dan wordt alles om je heen afgebroken. Op het podium speelde ik met de gedachte: zou ik dit missen? Nee dus. Ik was uitgespeeld, móést iets anders gaan doen.

„Kennissen waren verbaasd over mijn durf, veel musici bijna jaloers.”

Ik ben operatieassistent

„Het loopbaanbureau helpt de juiste vragen te stellen, laat je nadenken over wat je belangrijk vindt. Het belangrijkste trefwoord voor mij: nobel. Zekerheid scoorde ook hoog.

„Op hun lijstje met mogelijke beroepen stond operatieassistent. De medische kant, de anatomie, heeft me altijd getrokken. Had iemand een diepe snijwond, dan riep ik: laat zien, laat zien!

„Ik kon bij een ziekenhuis snel aan een in-serviceopleiding beginnen. Het was direct goed: boeiend, vernieuwend, technisch. En je verdiende al. Gouden bergen, zo voelde het. Mijn man zag me opbloeien.

„Ik ben nooit eerder zo trots geweest op mijn beroep. Dit werk doet ertoe, je kan je bevlogenheid kwijt. Het is net een optreden. Je bereidt je goed voor, alles moet er op het juiste moment zijn, je moet snel reageren voor een perfecte, soepel lopende operatie. Dat vraagt ook talent en wilskracht. En het geeft vreugde.

„Mensen zijn voor meer dingen geschikt. Iedereen moet streven naar werk dat je voldoening biedt. Je werkt het grootste deel van je leven.

„Ik speel nu geen blokfluit meer, maar viool, zo’n ‘echt’ instrument. Als amateur.”

    • Hans Wammes