Ik was blokfluitist

Katja Blischke (42)

„Je bent serieus met blokfluit bezig en je wordt steeds beter. Na mijn afstuderen in Karlsruhe ging ik, 23 jaar oud, voor een vervolgstudie naar het conservatorium in Amsterdam. Amsterdam! Het mekka voor een blokfluitist.

„Ons kwartet gaf best veel concerten, in New York, Tokio. Maar je kan er geen fatsoenlijke boterham mee verdienen. Dus gaf ik ook les en had ik baantjes bij muziekorganisaties.

„Het ligt aan de blokfluit. Je staat altijd aan de zijlijn. Het repertoire is klein, mensen vinden het een kinderinstrument. Je leert noten lezen, dan neem je een ‘echt’ instrument.

„We hebben geweldige optredens gehad, echt, dat er wat gebéúrde. Maar gaandeweg ging ik me afvragen: is dit de ultieme voldoening? In zo’n ensemble zit je voortdurend op elkaars lip. Je bent op elkaar aangewezen, deelt alles, ook harde kritiek.

„Elke keer ook zag je de subsidie verminderen. Voor composities, voor ons soort zalen. We regelden veel zelf, zó arbeidsintensief. En dan wordt alles om je heen afgebroken. Op het podium speelde ik met de gedachte: zou ik dit missen? Nee dus. Ik was uitgespeeld, móést iets anders gaan doen.

„Kennissen waren verbaasd over mijn durf, veel musici bijna jaloers.”