'Ik moest naar een speeddate met uitzendbureaus'

Nederland - Emmen- Drenthe- 27-02-2012 Petra Helmus uitkering via UWV. Foto: Sake Elzinga

Naam: Petra Helmus (45)

Woonplaats: Emmen

Werkloos: sinds juli 2011

Laatste baan: adviseur van basisscholen

Recht op WW: tot medio 2013

„Ik solliciteer op alles wat maar een beetje bij mijn werkervaring past, van Zwolle tot Groningen. Verder weg werken kan niet, want ik ben alleenstaand met jonge kinderen.

De eerste maanden hoorde ik niks van het UWV. Op een gegeven moment heb ik zelf maar geïnformeerd wat ik moest doen met mijn digitale werkmap en of ze vacatures voor me hadden.

Ik ben best handig met computers maar die werkmap vind ik hogere wiskunde. Je hebt er bijna een administratieve baan bij om je sollicitaties bij te houden.

Ik heb nog niet gemerkt dat het UWV strenger is geworden. Wel las ik in januari een bericht in mijn werkmap, dat een korting op mijn uitkering dreigt als ik niet genoeg solliciteer. Ik moest verplicht op een speeddate verschijnen om te praten met uitzendbureaus, maar die zochten vooral heftruckchauffeurs, pijpfitters en uitbeenders. Ik had er weinig aan.

Ik ervaar mijn contacten met het UWV als onprettig. Ze controleren vooral, ze ondersteunen en stimuleren niet. Het lijkt of ze ervan uitgaan dat ik niet wil werken, maar dat wil ik wel. Als ik geen baan vind voordat mijn WW afloopt, word ik misschien zzp’er. Dan bedenk ik zelf wel wat.”