Ik ben operatieassistent

„Het loopbaanbureau helpt de juiste vragen te stellen, laat je nadenken over wat je belangrijk vindt. Het belangrijkste trefwoord voor mij: nobel. Zekerheid scoorde ook hoog.

„Op hun lijstje met mogelijke beroepen stond operatieassistent. De medische kant, de anatomie, heeft me altijd getrokken. Had iemand een diepe snijwond, dan riep ik: laat zien, laat zien!

„Ik kon bij een ziekenhuis snel aan een in-serviceopleiding beginnen. Het was direct goed: boeiend, vernieuwend, technisch. En je verdiende al. Gouden bergen, zo voelde het. Mijn man zag me opbloeien.

„Ik ben nooit eerder zo trots geweest op mijn beroep. Dit werk doet ertoe, je kan je bevlogenheid kwijt. Het is net een optreden. Je bereidt je goed voor, alles moet er op het juiste moment zijn, je moet snel reageren voor een perfecte, soepel lopende operatie. Dat vraagt ook talent en wilskracht. En het geeft vreugde.

„Mensen zijn voor meer dingen geschikt. Iedereen moet streven naar werk dat je voldoening biedt. Je werkt het grootste deel van je leven.

„Ik speel nu geen blokfluit meer, maar viool, zo’n ‘echt’ instrument. Als amateur.”

Hans Wammes