Ierland houdt referendum over EU-verdrag

De Ierse premier Enda Kelly bij de EU-top op 31 januari. Foto AFP / Jean-Christophe Verhaegen

De Ierse overheid organiseert een referendum over het nieuwe Europese verdrag waarin strengere begrotingsregels worden vastgelegd. Dat meldt persbureau AP.

De Ierse premier Enda Kenny kondigde het referendum vandaag aan. Kenny:

“De Ierse bevolking zal in een referendum worden gevraagd om het nieuwe Europese verdrag te ratificeren.”

Het is het eerste land dat een referendum organiseert over het verdrag. Volgens onze correspondent in het Verenigd Koninkrijk Titia Ketelaar was een referendum al een tijdje een optie. Ketelaar:

“Als er een grondwetswijziging wordt doorgevoerd krijgen de Ieren altijd de kans om zich in een referendum uit te spreken. Premier Kenny heeft eerder al duidelijk gemaakt dat hij het verdrag door de procureur-generaal, de belangrijkste juridische adviseur van het land, zou laten bekijken. Die heeft nu bepaald dat het nieuwe verdrag zo ingrijpend is dat een referendum nodig is.”

In Nederland wensen SP en PVV dat kiezers zich via een referendum tegen het verdrag kunnen uitspreken.

Verdrag in januari getekend, landen moeten het nog wel ratificeren

De EU-leiders werden het tijdens de top in december eens over meer begrotingsdiscipline, eind januari keurden de leiders de afspraken definitief goed. Alle landen van de Europese Unie doen mee, behalve Groot-Brittannië en Tsjechië.

Het verdrag treedt in werking zodra twaalf lidstaten het verdrag hebben geratificeerd.

De Ieren wezen in 2001 en 2008 Europese verdragen af, wat de ratificatie van de akkoorden jaren vertraagde. In beide gevallen werden de verdragen nogmaals voorgelegd aan de bevolking, waarna ze wel werden goedgekeurd.

    • Lex Boon