Franse genocidewet ongrondwettig verklaard - Sarkozy wil nieuwe wet

Franse Turken demonstreerden vorige maand tegen de omstreden wet. Foto AFP / Fred Dufour

De Franse Constitutionele Raad heeft de omstreden wet die ontkenning van de Armeense genocide strafbaar stelt ongrondwettig verklaard. De wet werd vorige maand, onder luid protest van Turkije, aangenomen in de Franse senaat. Volgens het hof is de wet in strijd met de vrijheid van meningsuiting.

Update 18:35 uur:
De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zijn regering inmiddels opgeroepen om een nieuwe wet voor te bereiden, waarin rekening wordt gehouden met de uitspraak van de Raad.

‘Kleine nederlaag Sarkozy’

Volgens onze correspondent Dirk Vandenberghe betekent het oordeel van de Raad een kleine nederlaag voor de Franse president Nicolas Sarkozy. Vandenberghe:

“Het is een nederlaag voor Sarkozy, maar wel een kleintje. Het zal dus geen grote rol spelen bij de verkiezingen. Sarkozy kan zich verschuilen achter het feit dat hij zich hard heeft gemaakt voor deze wet. En hij heeft eerder gezegd dat als de wet ongrondwettelijk zou worden verklaard er een nieuwe wet zou moeten worden geformuleerd. Daarmee gaf hij al aan dat het altijd al een reële optie was dat de Constitutionele Raad negatief zou oordelen over de wet.

Het is altijd heel moeilijk om te voorspellen hoe de Constitutionele Raad over zaken oordeelt. Het is een club met bijvoorbeeld de ex-presidenten Chirac en Giscard d’Estaing, maar ook wetenschappers en professoren.”

De wet zette de Frans-Turkse verhoudingen de afgelopen maanden op scherp. De Turkse premier Tayyip Erdogan noemde de Franse wet “discriminerend en racistisch” en kondigde maatregelen aan. Zo werden de economische, politieke en militaire banden met Frankrijk verbroken.

In een reactie heeft de minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu laten weten dat het Turkse kabinet snel bijeenkomt om te kijken of de banden weer kunnen worden hersteld.

Wet zou ontkennen genocide strafbaar stellen

Frankrijk besloot in 2001 de moord op zo’n anderhalf miljoen Armeniërs te erkennen als genocide. Tot dusver was het ontkennen hiervan echter niet strafbaar. Door de nieuwe wet zou het ontkennen van de genocide kunnen worden bestraft met maximaal een jaar celstraf en een boete van 45 duizend euro.

    • Lex Boon