Hollande pleit voor toptarief van 75 procent voor hoogste inkomens

Francois Hollande arriveert op de set van de Franse tv-zender TF1 in Saint-Denis, buiten Parijs. Foto AFP / Fred Dufour Francois Hollande arriveert op de set van de Franse tv-zender TF1 in Saint-Denis, buiten Parijs. Foto AFP / Fred Dufour

Als François Hollande de nieuwe president van Frankrijk wordt, zullen grootverdieners jaarlijks een belastingtarief van 75 procent gaan betalen over alle inkomsten boven één miljoen euro. Dat zei hij gisteravond op de Franse televisie.

Hollande, kandidaat voor de Socialistische Partij, wil het toptarief introduceren bij al het inkomen boven de één miljoen euro. Een dergelijk hoog inkomen noemde de socialist ongepast.

Hollande:

“Ik ben erachter gekomen dat de inkomsten van leiders van de grootste beursgenoteerde ondernemingen met gemiddeld 2 miljoen euro per jaar zijn gestegen. Hoe kunnen we dat aanvaarden?”

Op 22 april worden in Frankrijk de presidentsverkiezingen gehouden, in mei gevolgd door een tweede ronde tussen de twee winnaars van de eerste ronde. In de peilingen gaat Hollande aan kop. Sarkozy profileert zich aan de rechterkant van het politieke spectrum.

    • Marije Willems