Hebzucht toch niet goed, zegt Gordon Gekko

„Hebzucht is goed. Hebzucht heeft gelijk.” De Amerikaanse acteur Michael Douglas sprak deze befaamde woorden in zijn rol als graaikapitalist Gordon Gekko in Wall Street (1987). Hij trekt het gevleugelde citaat nu in.

Douglas is ingehuurd door de FBI voor een filmpje dat burgers oproept om melding te maken van dubieuze deals. In het spotje, sinds gisteren op televisie, wordt Amerikanen gevraagd om de FBI te tippen als ze vermoedens hebben van handel met voorkennis of andere financiële malversaties.

In het filmpje memoreert een inmiddels grijze Douglas aan zijn personage Gordon Gekko, een „hebzuchtige bedrijfsbaas die loog om winst te maken terwijl onschuldigen investeerders hun spaargeld verloren.” De film was fantasie, zegt Douglas, maar het probleem is echt.

Volgens de acteur is de Amerikaanse economie steeds afhankelijker van het succes en de integriteit van de financiële wereld. Daarom is het ieders burgerplicht om een oogje in het zeil te houden. „Als een deal er te goed uitziet om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook.”

Naast dit filmpje zet de FBI ook undercoveragenten in. Op hun website staan geheime opnames van een FBI-agent die zich voordoet als een hedgefondsmanager die zakenmensen geld biedt in ruil voor koersgevoelige informatie. Vorig jaar werden honderden fraudeurs gepakt, maakte de FBI gisteren bekend.