Giphart niet meer welkom als stagiair in ziekenhuis

Ronald Giphart mag niet meer meelopen als stagiair bij het VU medisch centrum. Het project van de schrijver is gisteren stopgezet.

Amsterdam. Een project waarbij Ronald Giphart als stagiair meeliep bij het VU medisch centrum is gisteren tijdelijk stopgezet. Het VU-ziekenhuis wil opnieuw kijken naar de voorwaarden waaronder de schrijver, die meeliep in witte doktersjas, inzage heeft in informatie over patiënten.

Giphart deed mee aan een project waarbij schrijvers een tijd meelopen op een afdeling. Naar aanleiding van ophef over aanwezigheid van camera’s voor het RTL-programma 24 uur: tussen leven en dood heeft het ziekenhuis alle mediaprojecten stopgezet.

Vorige week liep de auteur nog mee met een arts die een ernstig zieke patiënt moest behandelen. Op de afdeling cardiologie waar dit is gebeurd, waren volgens het VUmc flyers te vinden en zijn van tevoren gesprekken gevoerd over Gipharts aanwezigheid.

Giphart zei in een interview met de Volkskrant te verwachten dat hij over twee weken weer het ziekenhuis in mag. Hij benadrukt dat hij geen inzage heeft gehad in medische dossiers.

Ook de schrijvers Bert Keizer, Anna Enquist en Kristien Hemmerechts liepen mee in het ziekenhuis. Auteurs mochten informatie over patiënten en bezoekers gebruiken op voorwaarde dat zij niet herkenbaar waren in een eventuele roman. Ook kreeg het ziekenhuis inzage voorafgaand aan publicatie van de werken. novum