‘Franse journaliste weigerde te worden geëvacueerd - nog in Homs’

EDITORS' NOTE - REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY CONFIRM THE CONTENTS OF THIS VIDEO, WHICH WAS OBTAINED FROM A SOCIAL MEDIA WEBSITE. Injured French journalist Edith Bouvier speaks to the camera as she lies on a sofa in Homs in this still image taken from a video posted on a social media website on February 23, 2012. Bouvier, in a YouTube clip posted by activists, said she urgently needed an operation on a broken leg and appealed for a ceasefire and medical transport to neighbouring Lebanon. She said she was wounded in the same attack that claimed the lives of Sunday Times correspondent Marie Colvin and French photographer Remi Ochlik on Wednesday. REUTERS/YouTube via Reuters TV (SYRIA - Tags: POLITICS CONFLICT) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
EDITORS' NOTE - REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY CONFIRM THE CONTENTS OF THIS VIDEO, WHICH WAS OBTAINED FROM A SOCIAL MEDIA WEBSITE. Injured French journalist Edith Bouvier speaks to the camera as she lies on a sofa in Homs in this still image taken from a video posted on a social media website on February 23, 2012. Bouvier, in a YouTube clip posted by activists, said she urgently needed an operation on a broken leg and appealed for a ceasefire and medical transport to neighbouring Lebanon. She said she was wounded in the same attack that claimed the lives of Sunday Times correspondent Marie Colvin and French photographer Remi Ochlik on Wednesday. REUTERS/YouTube via Reuters TV (SYRIA - Tags: POLITICS CONFLICT) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS De gewonde Franse journalist Edith Bouvier vroeg in een op 23 februari vrijgegeven filmpje of ze geëvacueerd kan worden uit Homs. Foto Reuters / screenshot YouTube

De Franse journaliste Edith Bouvier is nog altijd in Homs. Dat heeft een hoge Franse diplomaat gezegd tegen NRC-correspondent in Frankrijk Dirk Vandenberghe.

De Franse president Sarkozy zei eerder vandaag nog dat Bouvier succesvol was geëvacueerd, maar nam die uitspraak later terug. Volgens Sarkozy is de situatie in Homs “vaag” en “complex”. Bij de mislukte reddingsactie van Bouvier vielen wel enkele doden, meldt de coördinator van het reddingsteam. De doden zijn leden van de Syrische oppositie, meldt de NOS.

‘Bouvier weigert te worden geëvacueerd’

NRC-correspondent in Frankrijk Dirk Vandenberghe laat weten dat een hoge Franse diplomaat aan het Elysée tegen hem heeft bevestigd dat de Franse journaliste Edith Bouvier nog altijd in Homs is. Zij zou hebben hebben geweigerd te worden geëvacueerd, ondanks het feit dat zij gewond is. Volgens de Fransen diplomaat wil de Franse regering Bouvier graag uit de belegerde Syrische stad weghalen, omdat de journaliste moet worden geopereerd aan haar verwondingen, maar weigert zij omdat ze bang is dat als alle Westerse journalisten zijn vertrokken uit Homs niets heel blijft van de stad en alle inwoners zullen worden gedood. Ze voelt zich moreel verantwoordelijk, stelde de Franse hoge diplomaat volgens Vandenberghe.

Britse journalist wel geëvacueerd

Bouvier deed vorige week samen met de Britse journalist Paul Conroy een oproep tot evacuatie uit de belegerde Syrische stad Homs. Beide journalisten raakten gewond bij een bombardement door het Syrische leger.

Eerder vandaag werd bekend dat Conroy wel is weggekomen uit Homs. Volgens de BBC is Conroy Syrië buitengesmokkeld met hulp van de Syrische oppositie en het “Vrije Syrische Leger”.

Gewond bij bombardement Syrische leger

Conroy raakte vorige week woensdag samen met Bouvier gewond bij een bombardement door het Syrische leger op de wijk Baba Amr in Homs. Op diezelfde dag vorige week kwamen de Amerikaanse journalist Marie Colvin en de Franse persfotograaf Rémi Ochlik om bij een raketaanval op een geïmproviseerd perscentrum in Homs.

Conroy werd na de beschietingen samen met Bouvier en de Franse fotograaf William Daniels verzorgd door medici van het Vrije Syrische Leger, gedeserteerde soldaten die strijden tegen het regime van de Syrische president Bashar Al-Assad. Op 23 februari kwamen beelden naar buiten waarop Conroy en Bouvier de internationale gemeenschap opriepen tot evacuatie. Conroy benadrukte in de YouTube-boodschap dat de journalisten niet werden vastgehouden.

Vorige week liet de Franse president Nicolas Sarkozy weten dat plannen om de gewonde journalisten uit Syrië te krijgen zich in een vergevorderd stadium bevonden.

http://youtu.be/IYxJt4O-YxA

Vorige week woensdag kwamen twee westerse journalisten, samen met vele Syrische activisten, om in Homs. De Franse fotograaf Rémi Ochlik en de Amerikaanse journaliste Marie Colvin werden gedood bij beschietingen door Syrische regeringstroepen in de stad.

    • Marije Willems