Filippijnse corruptieschandalen

Former Philippine President Gloria Macapagal Arroyo waves after appearing at a court during a hearing on electoral fraud at the Hall of Justice in Pasay city, metro Manila February 23, 2012. Arroyo entered a plead of not guilty in the electoral fraud charges at a Manila regional trial court. REUTERS/Romeo Ranoco (PHILIPPINES - Tags: POLITICS CRIME LAW) REUTERS

Gloria Macapagal-Arroyo had maar een paar woorden nodig om een verkiezingsoverwinning te bestellen. „Meneer, het moet 12-0 worden”, zei de vorige president van de Filippijnen in mei 2007 tegen gouverneur Andal Ampatuan Sr. Al haar twaalf kandidaten voor de Senaat moesten in zijn provincie winnen, op wat voor manier dan ook. Ampatuan droeg zijn burgemeesters op het te regelen. „Laat me niet voor gek staan bij de president!”

Het komt naar buiten nu Arroyo sinds vorige week terechtstaat voor verkiezingsfraude. De 64-jarige probeerde nog om medische redenen te ‘ontsnappen’ naar Singapore, maar werd in haar rolstoel onderschept op het vliegveld. Nu zit ze sinds drie maanden in detentie in de presidentiële suite van een militair hospitaal. Ze houdt vol onschuldig te zijn.

Arroyo riskeert levenslang in het proces. Haar arrestatie komt niet als een verrassing. Al tijdens haar bewind waren de verhalen over verkiezingsfraude en corruptie talrijk. Deze zaak is extra belastend omdat zij samen met een van de meest gehate Filippijnse politici zou hebben gefraudeerd. Andal Ampatuan Sr. zat al vast voor het afslachten van 57 mensen tijdens een politieke vete in 2009. Volgens getuigen heeft zijn zoon toen eigenhandig de familie van zijn politieke concurrent en 32 journalisten doodgeschoten.

Arroyo staat ook al terecht in een corruptiezaak over een deal met een Chinees bedrijf voor de aanleg van breedband ter waarde van 250 miljoen euro. Verder hangt haar nog een zaak boven het hoofd over de nationale loterij, waarbij ze publiek geld zou hebben misbruikt.

Voor de Filippijnen is het niets nieuws dat hun oud-president vastzit. De vorige president Joseph Estrada, kreeg levenslang voor corruptie, maar Arroyo gaf hem amnestie. President Aquino wil nog niet zeggen of hij voor Arroyo hetzelfde zal doen.

Correspondent Zuid-Oost Azië

    • Elske Schouten