Europa royaal voor Nederland

De Europese Commissie subsidieert dit jaar dertig Nederlandse organisaties die meedoen aan internationale culturele samenwerkingsprojecten. Ze ontvangen een kortlopende subsidie van maximaal 24 maanden. In elf gevallen zijn Nederlandse organisaties de hoofdaanvrager; ze ontvangen gezamenlijk 2 miljoen euro.

Het gaat onder meer om Museum Boerhaave (bijna 200.000 euro voor een samenwerkingsproject met een Italiaanse en een Poolse partner); de Stichting Nederlandse Dansdagen (200.000 euro voor het project Act Your Age); BAK (basis voor actuele kunst, ook 200.000 voor een project met een Duitse en een Poolse partner); Centraal Museum Utrecht (200.000 euro voor de tentoonstelling Peace was made here); en Stichting Wijk aan Zee 1999 Cultureel Dorp van Europa (131.000 euro).

Daarnaast zijn negentien Nederlandse culturele organisaties succesvol als medeaanvrager van Europese subsidie voor dit jaar. Vorig jaar waren slechts vijf Nederlandse culturele organisaties hoofdaanvrager en twaalf medeaanvrager.

Het Europese Programma Cultuur beschikt in de periode 2007-2013 over een budget van zo’n 60 miljoen euro per jaar en staat open voor aanvragen uit 36 landen. De bijdrage uit het programma dekt maximaal de helft van de projectbegroting, de overige kosten zijn voor eigen rekening.

D66-politica Marietje Schaake over Europees geld voor cultuur, donderdag in Cultureel Supplement