Espresso met Ronald Giphart

Het VU medisch centrum is opnieuw in opspraak. Schrijver Ronald Giphart liep in een witte doktersjas mee op de afdeling cardiologie. ‘Net als scholieren, schoonmakers en cameramannen,’ zegt Giphart.

Foto NRC / Vincent Mentzel

Orgie

Het VU medisch centrum is opnieuw in opspraak. Schrijver Ronald Giphart liep in een witte doktersjas mee op de afdeling cardiologie. ‘Net als scholieren, schoonmakers en cameramannen,’ zegt Giphart. ‘Dat heeft te maken met hygiëne.’ Wat vindt hij ervan dat het ziekenhuis hem nu weert? ‘Een schande,’ antwoordt de schrijver. ‘Alle patiënten waren op de hoogte van mijn aanwezigheid.’ Giphart neemt een slokje espresso. ‘En ik mag ze niet herkenbaar beschrijven in een eventuele roman.’ Is dat een moeilijke voorwaarde? ‘Welnee,’ zegt Giphart. ‘In mijn volgende boek komt een orgie voor met cardiologen, hartpatiënten, geluidsmannen en de vrouw van Kees Tulleken.’ Maar dan is de vrouw van Kees Tulleken wel herkenbaar? ‘Niet met een rol verband over haar hoofd en met twee artsen bovenop.’

Het VU medisch centrum heeft inmiddels een meldpunt geopend voor patiënten en familieleden. ‘Joost Zwagerman is de eerste die een klacht heeft ingediend,’ zegt Ronald Giphart. ‘Hij vindt het belachelijk dat hij niet is gevraagd voor het project.’ Klopt het dat het VU medisch centrum nu helemaal stopt met het project ‘Schrijvers op de Afdeling’? Giphart knikt. ‘Dat betreur ik,’ zegt hij. ‘Reinout Oerlemans had al de filmrechten van het boek gekocht.’

    • Ernest van der Kwast