De wereld die is geweest

Ik zat na te denken over The Descendants, de film waarvoor Alexander Payne dit weekend niet de Oscar voor Beste Regie won, en George Clooney niet voor Beste Acteur. The Descendants begint als een sentimentele draak, met een aanstellerige voice over die alvast in trefwoorden uitlegt wat de film zelf duidelijk zou moeten maken. Het is het verhaal van een gewone, hardwerkende man die na het watersportongeluk van zijn vrouw ontdekt dat zij een affaire had en nu pas onder ogen komt hoe ver hij is weggedreven van zijn twee puberdochters.

De film zat nog een paar dagen in mijn hoofd, omdat de emoties van de personages niet synchroon lijken te lopen met de voorspelbaarheid van het dorre plot. Clooney, in een Hawaii-blouse ontdaan van zijn Clark Gable-achtige allure, is zelden zo kwetsbaar en menselijk, als een man die zijn verleden anders blijkt te hebben beleefd dan hij dacht.

Gisteren laadde ik een telefoon op die ik twee jaar niet had gebruikt, een oerdegelijk, ijzeren Nokia’tje, eentje die in de loopgraven bij de Somme nog gefunctioneerd zou hebben. Ik wilde hem uitlenen aan een collega wier telefoon gecrasht was, deed haar chip er in en zag al mijn sms’jes die ik onbedoeld bewaard had.

13 september 2009, 16:31:03: ‘Retourticket Madrid €291, 3 uur in del Prado €8, 3 nachten in Hotelles Puerta America €463, meisje van 20 ontmaagden € priceless.’

18 november 2009, 22:23:51: ‘Boekesteijn opgestapt. Zit je ook nova te kijken? Ferry Mingelen: ‘IJdelheid en domheid is een fatale combinatie’!’

Omdat er een andere chip in zat, herkende mijn telefoon de nummers niet, al wist ik de afzenders hier al te goed: Tims bravoure, en Linda’s gebrek aan mededogen met onze voormalige docent. Maar hoe verder ik door mijn sms-archief ging, hoe minder bekend de sms’jes me voorkwamen.

9 juni 2010, 22:32:38: ‘Wow is Femke bij jou? Ik heb ooit van kth geleerd dat een beetje ordinair niet erg is, in tegendeel! x‘

Wie is Femke? Waarom is ze ordinair? Als je lang genoeg door je eigen verleden graaft, stuit je vanzelf op fossielen waarvan je je niet meer kunt voorstellen hoe ze er als levende beesten uitzagen.

10 maart 2010, 18:37:48: ‘Hoe moet ik deze stilte interpreteren?’

11 maart 2010, 05:42:18: ‘Joost, alsjeblieft’

Idee voor film: man komt na een paar maanden bij van watersportongeluk, leest zijn oude sms-berichten en raakt ervan overtuigd dat hij zelf een affaire heeft gehad. Hilariteit volgt.

    • Joost de Vries