COA wil geschorste directeur Nurten Albayrak niet terug

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil niet dat de op non-actief gestelde algemeen directeur Nurten Albayrak terugkeert bij de organisatie. De uiteindelijke beslissing daarover valt eind maart nadat het onderzoek naar het functioneren van Albayrak en het COA is afgerond. Dat melden bronnen rondom het COA.

Op 10 januari besliste het gerechtshof in Den Haag dat Albayrak uiterlijk 1 maart weer aan het werk mocht. Albayrak wilde dat ook graag. Het hof had minister Leers (CDA, Immigratie en Asiel) op de vingers getikt omdat die het onderzoek naar haar functioneren te lang had laten duren.

Leers stelde Albayrak vorig jaar september op non-actief en gelastte een onderzoek naar haar functioneren en dat van het COA. Hij trof die maatregel na een uitzending van het NOS-Journaal waarin anonieme COA-medewerkers hun gal spuwden over wat zij zagen als despotisch gedrag van Albayrak. Leers verweet de COA-directeur bovendien te liegen over haar salaris.

In een gezamenlijke verklaring hebben het COA en Albayrak gisteren het uitstel gemeld van de beslissing over Albayraks toekomst. Beide partijen zitten in een lastige positie. Een flink deel van het COA-personeel verzet zich tegen terugkeer van Albayrak. Maar door de uitspraak van het hof zou een eventuele ontslagvergoeding voor Albayrak hoog uitvallen, zo’n half miljoen euro. nrc