Club woonwagenkamp na verhuizing ter ziele

FC Vinkenslag houdt per direct op te bestaan. De tweedeklasser, voortkomend uit het woonwagenkamp van Maastricht, ziet geen toekomst meer voor zichzelf.

De afgelopen jaren werd Vinkenslag gesaneerd. Op het vernieuwde woonwagenkamp annex bedrijventerrein, omgedoopt in De Karosseer, was geen plaats meer voor veld en kantine van FC Vinkenslag.

De voetbalclub vertrok naar een sportpark in een aanpalende wijk. Daarmee ging de ziel van de vereniging verloren en begon een terugloop in de belangstelling bij spelers en supporters.

Vinkenslag, voorheen een van de grootste woonwagenkampen van Nederland, stond lang bekend als een vrijstaat. Autoslopers namen het niet zo nauw met de voorschriften, belasting werd ontdoken, stroom illegaal afgetapt en bij invallen werden hennepplantages ontdekt. Ondanks bedreigingen werd onder leiding van oud-burgemeester Gerd Leers (CDA) begonnen met een steviger aanpak.

FC Vinkenslag werd opgericht in 1972. Na ruim een decennium in de onderafdeling debuteerde de amateurclub in 1983 in de vierde klasse. De successen volgden elkaar snel op. In 1989 speelde de vereniging in de eerste klasse, van 1999 tot 2005 in de hoofdklasse. Amateurvoetballers konden er goed verdienen en een mooie auto krijgen. Andere clubs in de provincie morden over de concurrentie van zwart dan wel crimineel geld.

FC Vinkenslag verloor zondag in Brunssum van Limburgia met 3-1. Het was de laatste wedstrijd van de Maastrichtse club.

    • Paul van der Steen