Chávez geopereerd in Cuba - ‘president in goede conditie’

Hugo Chávez in september 2011, vlak na zijn vorige operatie. Foto AP / Miraflores Press Office

De Venezolaanse president Hugo Chávez is op Cuba succesvol geopereerd aan een gezwel bij zijn bekken. Hij herstelt momenteel van zijn operatie. Vice-president Elias Jaua zei vandaag dat Chávez in goede conditie is na de ingreep.

Er hebben zich volgens Jaua bij de operatie geen complicaties voorgedaan. Chávez (57) kondigde vorige week aan dat hij naar Cuba zou gaan voor een operatie aan afwijkend weefsel op dezelfde plek waar vorige zomer ook al een grote kwaadaardige tumor was verwijderd.

Over de precieze aard en de ernst van de ziekte van Chávez wordt erg geheimzinnig gedaan, wat de speculaties voedt dat de president van het Zuid-Amerikaanse land er veel slechter aan toe is dan hij wil toegeven.

Operatie komt ongelegen in kader van de verkiezingscampagne

Chávez regeert Venezuela al dertien jaar lang onafgebroken. De operatie in Cuba komt erg ongelegen voor hem, omdat het zijn activiteiten tijdens de komende presidentscampagne sterk zal beperken. En dat is lastig, omdat hij voor het eerst echte tegenstand ondervindt. NRC-buitenlandredacteur Ykje Vriesinga schreef onlangs nog:

“Na dertien jaar aan de macht ontmoet Chávez voor het eerst serieuze tegenstand. De oppositie besloot een gezamenlijke kandidaat te kiezen, na het fiasco bij de verkiezingen van 2006. Het werd Henrique Capriles Radonski. Zondag won hij de eerste voorverkiezingen van Venezuela met afstand.”

Veel mensen in Venezuela zijn ontevreden, omdat nog altijd een groot deel van hen in grote armoede leeft, ondanks het feit dat Venezuela miljarden per jaar verdient met de uitvoer van olie. Venezuela is één van de grootste olie-exporteurs ter wereld.

    • Niels Posthumus