Brussel trekt 500 miljoen uit voor voedselbanken

De Europese Commissie trekt een half miljard euro uit voor de allerarmsten van Europa. Vandaag besloot de Commissie om het bedrag te verdelen over Europese voedselbanken.

Met het geld hoopt Brussel achttien tot negentien miljoen mensen, verdeeld over twintig EU-landen van voedsel te voorzien die ‘in armoede’ leven, meldt persbureau AFP. Nederland was samen met Duitsland lange tijd tegenstander van de Europese plannen. De regeringen vinden het verstrekken van voedselhulp een taak van de lidstaten zelf en niet van de Europese instanties.

Frankrijk, de initiatiefnemer van de nieuwe Europese financiering heeft een compromis met de tegenstanders gesloten. De EU heeft beloofd ook na 2013 de armste Europese bevolking te blijven steunen.

In Nederland is het aantal mensen dat gebruik maakt van voedselbanken het afgelopen jaar met twintig procent gestegen, zo bleek vorige week uit een bericht van Trouw. In januari 2011 had Voedselbanken Nederland 20.000 cliënten, een jaar later waren dat er 24.000. Voornamelijk de economische crisis is de reden dat een groeiend aantal mensen noodgedwongen van de voedselbanken gebruikmaken.