Bondsdag stemt in met 130 miljard noodhulp Griekenland

. Een grote meerderheid in het Duitse parlement heeft gisteren ingestemd met het tweede steunpakket aan Griekenland. Slechts negentig van de 496 parlementsleden stemden tegen het hulppakket, vijf onthielden zich van stemming.

Het pakket voorziet in 130 miljard euro aan nieuwe leningen aan Athene. Het is het tweede pakket noodleningen in twee jaar. Griekenland moet strenge bezuinigingen doorvoeren. Private schuldeisers accepteren in ruil daarvoor een verlies van meer dan 70 procent op hun investeringen.

Bondskanselier Angela Merkel zei dat „niemand honderd procent garantie op succes” kan geven, maar dat het onverantwoordelijk zou zijn om Griekenland aan zijn lot over te laten.

Finland en Nederland bespreken de nieuwe noodhulp aan Griekenland later deze week. Minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft al laten weten de mening van Merkel te delen. In een brief aan de Tweede Kamer schreef hij dat het reddingspakket geen garantie vormt „dat de problemen in Griekenland geheel opgelost” zijn. Toch is hij van mening dat het de situatie voor Griekenland verbetert en het „uitzicht” biedt op „herstel van vertrouwen en financiële stabiliteit in de eurozone”. ap