200ste editie ‘The Paris Review’

Binnenkort zal de 200ste editie verschijnen van het Amerikaanse literaire kwartaalblad The Paris Review. Dat is gisteren op de blog van het tijdschrift bekend gemaakt. Naast nieuwe fictie en dichtwerk staat in de jubileumuitgave een ‘blockbuster interview’ met de Amerikaanse auteur Bret Easton Ellis.

Op de site staat al een voorproefje van het interview met Ellis. In het fragment spreekt hij over de ontstaansgeschiedenis van American Psycho, Ellis’ satirische roman over de New Yorkse seriemoordenaar en beurshandelaar Patrick Bateman uit 1991:

 American Psycho came out of a place of severe alienation and loneliness and self-loathing. I was pursuing a life—you could call it the Gentleman’s Quarterly way of living—that I knew was bullshit, and yet I couldn’t seem to help it. American Psycho is a book about becoming the man you feel you have to be, the man who is cool, slick, handsome, effortlessly moving through the world, modeling suits in Esquire, having babes on his arm … On the surface, like Patrick Bateman, I had everything a young man could possibly want to be ‘happy’ and yet I wasn’t.

The Paris Review werd opgericht in 1953 en is door het uitgeven van de fictie van auteurs als Jack Kerouac, Philip Roth en Samuel Beckett sindsdien uitgegroeid tot een belangrijk literair tijdschrift. Die status heeft het ook te danken aan de literaire interviews die sinds de oprichting zijn afgenomen met literaire grootheden als Vladimir Nabokov, Jorge Luis Borges, Truman Capote en John Steinbeck.

De beste interviews werden enkele jaren geleden door het tijdschrift in vier bundels samengevoegd. Een selectie daaruit verscheen in 2007 in Nederlandse vertaling in de bundel De ontdekking van de literatuur, samengesteld door Joost Zwagerman.

    • Roderick Nieuwenhuis