Zondagse Sun: handen voor de borsten

Rupert Murdoch tracht zijn Britse krantenbedrijf te reanimeren met de nieuwe Sun on Sunday. Maar die kan de aandacht niet afleiden van het afluisterschandaal.

Braaf en weinig bijzonder. Dat is wat gisteren vooral opviel aan de eerste editie van The Sun on Sunday. Er waren geen controversiële primeurs, geen verrassingen, en geen sappige roddels – datgene waar de vorig jaar opgeheven zondagstabloid News of the World wekelijks zijn 2,7 miljoen lezers mee wist te plezieren. The Sun on Sunday moet voor mediamagnaat Rupert Murdoch dat gat opvullen, maar deed gisteren alleen wat het logo beloofde: het is een Sun op zondag.

Dat zal zich op de lange termijn kunnen wreken, al twitterde Murdoch gisteren vrolijk dat er drie miljoen kranten waren verkocht. Britse zondagskranten zijn andere kranten dan doordeweekse kranten, vooral door hun toon. Ze zijn cynischer, bevredigen meer het onderbuikgevoel, en streven ernaar om op zondag met een primeur te komen. De meeste uitgevers werken daarom met een 6 + 1 systeem: een redactie die de ‘gewone’ krant maakt, en een die zich louter richt op de zondagse editie, met een eigen hoofdredacteur. De redactie van de The Sun werkt nu in ploegendiensten: journalisten die al moegeschreven zijn, moeten op zondag nog een keer presteren.

De doordeweekse Sun van vanochtend onderstreept die zwakte. Net als gisteren weer een exclusive over Amanda Holden op de voorpagina. De actrice en het jurylid van een tv-talentenjacht heeft problematische zwangerschappen achter de rug. Gisteren vertelde ze vijf pagina’s lang hoe zwaar haar bevalling was en hoe ze bijna stierf. Vandaag zegt ze dat ze geen kinderen meer wil.

Het past in het oogmerk van Murdoch: The Sun moet een familiekrant worden, vooral vrouwvriendelijker. Vandaar columnisten als realityster Katie ‘Jordan’ Price, die de lezers vertelt dat openbare scholen best goed zijn. En misschien ook dat daarom de naakte Kelly Rowland, zangeres en jurylid van een tv-talentenjacht, in de Sun van gisteren haar handen zedig voor haar borsten hield. Vandaag is Amii (25) uit Birmingham weer gewoon bloot.

Het grootste probleem voor Murdoch is echter dat de zondagse Sun de aandacht niet afleidt van het afluister- en omkoopschandaal. Twintig journalisten, onder wie een aantal van The Sun, is opgepakt en wacht op een eventuele aanklacht.

Vandaag staat in een rechtszaal in Londen de zangeres Charlotte Church, aan wie uitgever News International een schadevergoeding zal betalenwegens het afluisteren van haar voicemails. En in een andere zaal hoort rechter Brian Leveson politiecommissarissen over de betalingen die ze kregen van journalisten. Onder hen deze week ook oud-hoofdcommissaris Paul Stephenson van Scotland Yard. Zijn pr-adviseur werkte eerder voor News of the World, en zou opdracht hebben gegeven tot het omkopen van politiefunctionarissen.

Murdoch blijft voorlopig in Londen om zijn Britse kranten in de gaten te houden.

    • Titia Ketelaar