Zit er hout in brood?

Mark van der Meer uit Groningen vraagt zich of het klopt dat er in brood, zoals in dat van Blue Band, houtsnippers zitten?

In het bovengenoemde brood zit E-nummer 466. E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde toevoegingen aan ons eten. Dit varieert van ascorbinezuur (conserveringsmiddel, E300) tot natriumglutamaat (zoutvervanger, E621). Heel veel producten in de supermarkt bevatten deze hulpstoffen.

E466 bevat hout. „De E-nummers 460 tot 469 zijn cellulose en worden gemaakt van houtpulp”, zegt Stephan Peters. Hij is specialist voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. Cellulose is een stof waar veel natuurlijke vezels in zitten. En het geeft stevigheid. Hout bestaat voor een groot deel uit cellulose. Maar niet alleen bomen, ook in planten zit de stof. Zelfs in groenten, zoals sla en broccoli.

Fabrikanten gebruiken cellulose als bindmiddel, vulmiddel of als vezel in voeding, vertelt Peters. De vezels zit soms in brood, of in sauzen, toetjes, opwarmmaaltijden en pasta. „En denk nou niet dat de fabrikant eerst een oud pallet versnippert om vervolgens een brood te bakken”, zegt Peters. „Het hout wordt eerst verwerkt tot pulp.” Volgens hem kan houtpulp van ieder houtsoort gemaakt worden.

Mensen kunnen cellulose niet verteren door gebrek aan het cellulase-enzym. „Dus poep je de vezels gewoon weer uit.” Toch zit de stof niet voor niets in de voeding. Vezels helpen bij het verteren van voedsel. „Ze helpen bij de beweging van voedsel door de darmen, en we weten dat dat goed is tegen bijvoorbeeld aambeien en obstipatie”, zegt Peters. Er zijn volgens hem ook goede aanwijzingen dat helpt om dikkedarmkanker te voorkomen.

Zijn E-nummers nou eigenlijk gevaarlijk? Nee, zegt Peters. „Van alle E-nummers weten we precies wat ze in het lichaam doen. En we weten dus ook dat ze geen kwaad kunnen. De enige manier waarop houtvezels gevaarlijk zouden kunnen zijn voor mensen, is als er een splinter in zou zitten. Maar dat is in houtpulp gelukkig onmogelijk.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Jeroen van Kleef