Zalm, fint en spiering zigzaggend door de Afsluitdijk

Een rivier tussen de Waddenzee en het IJsselmeer moet de natuur herstellen en met name trekvissen zoals zalm, fint en spiering weer kansen geven. Natuurbeschermers en vissers hebben daartoe vandaag een plan gepresenteerd.

De rivier moet vijf tot tien kilometer lang worden en kronkelen in IJsselmeer en Waddenzee. Halverwege de rivier is een nieuwe doorgang in de Afsluitdijk voorzien: een vijf meter brede vispassage, waar de trekvissen heen en weer kunnen zwemmen tussen het zoete IJsselmeer en de zoute Waddenzee. Deze passage is voorzien aan het Friese deel van de Afsluitdijk, aan de westelijke kant van de huidige spuisluizen bij Kornwerderzand. Aan de IJsselmeerkant zal een kwelder ontstaan met brak water: een mengeling van zout en zoet. Trekvissen trekken tussen zoet en zout water om hun levenscyclus te kunnen voltooien.

Het plan is een initiatief van de Waddenvereniging, samen met onder meer Sportvisserij Nederland. Het is een vervolg op de plannen ter versterking van de Afsluitdijk, waarvoor het kabinet 600 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld. Die opknapbeurt gaat natuurbeschermers en sportvissers niet ver genoeg. „Er zijn jarenlang grootste plannen gemaakt om de Afsluitdijk niet alleen te verstevigen, maar ook de ecologie te verbeteren. Die maatregelen zijn in het laatste voorstel helaas allemaal vervallen”, aldus een woordvoerder van de Waddenvereniging.

Aanleg van de ‘vismigratierivier’ kost vermoedelijk ongeveer 50 tot 60 miljoen euro. De natuurbeschermers en de vissers hopen daarbij op steun van de provincies Noord-Holland en Friesland.

Rivier van Waddenzee naar Ijsselmeer, aan 'Friese kant'van de Afsluitdijk