WikiLeaks publiceert vijf miljoen e-mails Amerikaans inlichtingenbedrijf

WikiLeaks is begonnen met het lekken van zo'n vijf miljoen e-mails van Stratfor. Foto AFP / Fred Dufour

WikiLeaks is begonnen met het publiceren van meer dan vijf miljoen e-mails van Stratfor, een Amerikaans inlichtingenbedrijf. ‘The Global Intelligence Files’ zijn waarschijnlijk verkregen door hackers.

De e-mails zouden gevoelige bronnen kunnen ontmaskeren en een ander licht werpen op de duistere wereld van het verzamelen van inlichtingen door het bedrijf.

Stratfor beschrijft zichzelf als een leverancier van geopolitieke analyses. Het bedrijf, gevestigd in Austin, verzamelt informatie en hanteert dezelfde werkwijze als inlichtingenbureaus. Uit de e-mails blijkt dat Stratfor dubieuze psychologische methodes gebruikt en vertrouwelijke informatie doorspeelt aan grote concerns als Dow Chemical Company en Lockheed Martin.

Goldman Sachs komt met ‘onafhankelijk’ inlichtingenfonds

Eén van de onthullingen is dat Goldman Sachs in samenwerking met Stratfor werkt aan een inlichtingenfonds genaamd Stratcap. In een vertrouwelijke e-mail uit augustus 2011 zegt de CEO van Stratfor George Friedman: “What StratCap will do is use our Stratfor’s intelligence and analysis to trade in a range of geopolitical instruments, particularly government bonds, currencies and the like.” Managing director van Goldman Sachs, Shea Morenz investeerde in 2011 “substantieel” al meer dan 4 miljoen dollar in het fonds en werd lid van de raad van bestuur.

Gedurende 2011 wordt een complexe off-shore structuur opgezet zodat het lijkt alsof Stratcap onafhankelijk opereert van Stratfor. CEO Friedman zegt echter intern tegen zijn personeel: “Do not think of StratCap as an outside organisation. It will be integral… It will be useful to you if, for the sake of convenience, you think of it as another aspect of Stratfor and Shea as another executive in Stratfor… we are already working on mock portfolios and trades.” Stratcap zou in 2012 gelanceerd moeten worden.

Lek door computerhack en niet klokkenluider

In tegenstelling tot eerdere publicaties van WikiLeaks, is de correspondentie ditmaal waarschijnlijk verkregen door een hackaanval bij Stratfor door Anonymous in december vorig jaar. Bij eerdere lekken van WikiLeaks was er vaak een klokkenluider in het spel. De e-mails zijn gedateerd tussen juli 2004 en eind december 2011.

Eerder publiceerde hackersgroepering Anonymous contact- en creditcardgegevens van Stratfor en kondigde het al aan een grote hoeveelheid e-mails in zijn bezit te hebben die later zouden worden gepubliceerd. De hack op Stratfor is onderwerp van een FBI-onderzoek. In het kader van het onderzoek zijn een aantal vermeende leden van Anonymous inmiddels gearresteerd door de Amerikaanse en Britse autoriteiten.

    • Marije Willems