WikiLeaks publiceert e-mails Stratfor

Wikileaks is begonnen met het publiceren van 5 miljoen e-mails van het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor. Dat meldt WikiLeaks op zijn site. Met de actie verbreekt Wikileaks een stilte van een half jaar, waarin de klokkenluiderssite in financiële en juridische moeilijkheden verkeerde.

De e-mails zijn waarschijnlijk verkregen door een hackaanval op Stratfor door een hackergroep gelieerd aan Anonymous in december vorig jaar. Dit in tegenstelling tot eerdere publicaties van WikiLeaks, waarbij informatie werd verkregen via klokkenluiders.

Het in Texas gevestigde bedrijf Stratfor verzamelt informatie voor bedrijven voor geopolitieke analyses. Daarbij hanteert het dezelfde werkwijze als inlichtingendiensten. Uit de e-mails blijkt volgens WikiLeaks dat Stratfor dubieuze psychologische methodes gebruikt en vertrouwelijke informatie doorspeelt aan concerns als Dow Chemical Company en Lockheed Martin.

In een gepubliceerde e-mail adviseert Stratfor-directeur George Friedman een analiste die bij een Israëliër informatie moest inwinnen over de gezondheidstoestand van Hugo Chavez, de president van Venezuela: „Je moet controle over hem krijgen. Controle betekent financiële, seksuele of psychologische controle.”

Stratfor laat in een reactie weten dat sommige e-mails „vervalst of veranderd kunnen zijn, andere zijn mogelijk authentiek”. Het bedrijf wil niet zeggen welke e-mails echt zijn. „Wij zijn bestolen en willen niet nog een keer slachtoffer worden, door onderworpen te worden aan ondervragingen.”

WikiLeaks publiceerde eerder tienduizenden inlichtingenrapporten over de oorlog in Afghanistan en een kwart miljoen diplomatieke ambtsberichten van Amerikaanse ambassades. Oprichter Julian Assange zit sinds december 2010 in huisarrest in Groot Brittannië in afwachting van een uitleveringsverzoek van Zweden, waar hij wordt verdacht van verkrachting.