Warm onthaal met bloemen

Amsterdam 26-02-2012 Yuri Honing Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Onlangs won saxofonist Yuri Honing de VPRO/Boy Edgarprijs 2012. Hij is begonnen aan een tournee met het Yuri Honing Acoustic Quartet naar aanleiding van de cd True.

„We speelden dit weekend in twee jazzclubs: Paradox te Tilburg en De Tor in Enschede. De laatste is een plek waar ik al zeker tien jaar niet ben geweest, omdat ik vooral veel op tournee ben in het buitenland. Het winnen van de een belangrijke jazzprijs zorgt voor volle zalen, maar vooral het feit dat ik eindelijk weer een akoestische clubtournee doe in Nederland. Ik ben een musicus die de grenzen op zoekt, de laatste jaren heb ik dat vooral elektrisch gedaan, en een brede crossover gemaakt met rock, Arabische muziek of klassiek. Nu ben ik in zeker zin terug bij het klassieke jazzkwartet: saxofoon, piano, contrabas en drums. Je voelt dat erop werd gewacht in de jazzgemeenschap. Ik word waanzinnig enthousiast verwelkomd: bijna onthaald als de verloren zoon in de Nederjazz, met bloemen, warme reacties en een goede cd-verkoop.