Vredesprijs genomineerden: Kohl, Clinton, EU en Bradley Manning

Vlnr: Bill Clinton, Bradley Manning en Helmut Kohl. Foto's AP / David Santiago / El Nuevo Herald, AFP / Getty / Mark Wilson, Reuters / Jesco Denzel / Bundesregierung

Bill Clinton, Helmut Kohl, de Europese Unie, Al-Jazeera en ‘Wikileaks-soldaat’ Bradley Manning maken kans op de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar. Het Vredesprijscomité heeft bekend gemaakt dat er 231 genomineerden zijn.

Of de nu bovengedreven kandidaten daadwerkelijk een kans maken is nog maar de vraag: op de lijst staan niet minder dan 188 personen en 43 organisaties. De lijst komt in omvang in de buurt van het record van vorig jaar, toen er 241 genomineerden waren. De prestigieuze award uit Oslo ging toen naar de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf, de Liberiaanse activist Leymah Gbowee en de Jemenitische ‘Arabische Lente-activist’ Tawakkol Karman.

Genomineerde Bradley Manning werd vorige week nog formeel in staat van beschuldiging gesteld, voor onder meer het “heulen met de vijand”. Manning lekte documenten van de Amerikaanse regering naar WikiLeaks.

Genomineerden kunnen door enkele duizenden mensen worden aangedragen, waaronder parlementsleden en regeringen, professoren, eerdere laureaten en leden van verschillende instituten. Zij kregen tot één februari de tijd om kandidaten voor te stellen.

EU, Denis Mukwege, Cubaanse dissidenten en Julia Timosjenko

Ondanks de crisis in de Europese Unie is ook dat orgaan genomineerd, net als de Congolese dokter Denis Mukwege, de Cubaanse dissidenten Oswaldo Paya en Yoani Sanchez, de Russische mensenrechtengroep Memorial en oprichter Svetlana Gannushkina. Ook de Amerikaanse politiek wetenschapper Gene Sharp, bekend van zijn theorie voor vredelievend verzet, een inspiratie voor de Arabische Lente, is genomineerd. De nieuwe Tunesische president Moncef Marzouki zou ‘m ook kunnen krijgen, net als de Oekraïense voormalig premier en nu gevangen gezette oppositieleider Julia Timosjenko.

De namen die nu bekend zijn, komen van mensen die kandidaten mochten aandragen. Het Nobelprijscomité zelf wil desgevraagd niets kwijt over de lijst - niet zo gek, de genomineerden zijn vijftig jaar lang “top secret”, zoals een woordvoerder het tegenover nrc.nl noemt.

    • Peter van der Ploeg