VJ Movement: Spotten met Mugabe en toch niet in de bak

Om zijn achtentachtigste verjaardag luister bij te zetten hield Robert Mugabe een pittige tirade tegen David Cameron, Amnesty International, Human Rights Watch en buitenlanders in het algemeen. Cartoonist Tony Namate neemt ‘m op de hak, zonder de bak in te gaan.

Om zijn achtentachtigste verjaardag luister bij te zetten hield Robert Mugabe, president van Zimbabwe, afgelopen zaterdag een pittige tirade tegen de Britse Premier David Cameron, Amnesty International, Human Rights Watch en buitenlanders in het algemeen. Cameron moet volgens hem naar de hel omdat hij vraagt om meer respect voor homoseksuelen in Zimbabwe. De anderen deugen niet omdat ze proberen zijn land te destabiliseren, aldus de president.

Het bevalt Mugabe nog altijd uitstekend op het pluche. Hij wil dit jaar al nieuwe verkiezingen houden, een jaar eerder dan gepland, en is vast van plan om zich kandidaat te stellen.

Mugabe trekt zich weinig aan van critici die zeggen dat hij een van de meest veelbelovende economieën van Afrika om zeep heeft geholpen. Hij houdt vast aan zijn beleid dat erop gericht is om de zwarte bevolking zoveel mogelijk economische macht te geven. En hij blijft bedrijven van buitenlanders dwingen om een meerderheidsaandeel aan mensen uit Zimbabwe over te dragen.

Bij het beleid dat Mugabe voert hoort ook censuur. Na de verkiezingen in 2008 moest Mugabe de macht delen met zijn aartsvijand Morgan Tsvangirai. Even leek er daardoor een verbetering in de situatie van de journalisten in Zimbabwe te komen. Er waren beloftes voor meer persvrijheid, maar daar bleef het bij.

Politiek cartoonist Tony Namate legt zich er niet bij neer. In deze reportage van VJ Movement, gemaakt door Simon de Swardt, legt hij uit hoe hij het regime op de hak neemt. Zijn belangrijkste wapen is dubbelzinnigheid. Doordat zijn tekeningen op verschillende manieren uit te leggen zijn, zorgt hij dat hij moeilijk aan te pakken is. De lezers, zegt Namate, halen de echte boodschap er wel uit.

Voor ondertiteling klik je in de video op cc.

Lees hier meer over de samenwerking tussen VJ Movement en nrc.nl. Als je zelf een idee hebt voor een verhaal over dit thema, laat het ons dan weten via onze website: vjmovement.com.

    • VJ Movement