Verkiezingswinst bestellen

Former Philippine President and now Congresswoman Gloria Macapagal Arroyo (C) arrives at the Pasay City Court, in suburban Manila, on February 23, 2012. Arroyo was expected to plead not guilty in her first court appearance since being charged with rigging the 2007 senatorial elections and faces life in jail if she is convicted. AFP PHOTO /POOL/BULLIT MARQUEZ AFP

Gloria Macapagal-Arroyo had maar een paar woorden nodig om een verkiezingsoverwinning te bestellen. „Meneer, het moet 12-0 worden”, zei de vorige president van de Filippijnen in mei 2007 tegen gouverneur Andal Ampatuan Sr. Al haar 12 kandidaten voor de Senaat moesten in zijn provincie winnen, op wat voor manier dan ook. Ampatuan droeg zijn burgemeesters op het te regelen. „Laat me niet voor gek staan bij de president!”

Het komt naar buiten nu Arroyo sinds vorige week terechtstaat voor verkiezingsfraude. De 64-jarige probeerde nog om medische redenen te ‘ontsnappen’ naar Singapore, maar werd in haar rolstoel onderschept op het vliegveld. Nu zit ze sinds drie maanden in detentie in de presidentiële suite van een militair hospitaal. Ze houdt vol onschuldig te zijn.

Arroyo riskeert levenslang in het proces, dat een paradepaardje is voor het anti-corruptiebeleid van haar opvolger Benigno Aquino. Haar arrestatie komt niet als een verrassing. Al tijdens haar bewind waren de verhalen over verkiezingsfraude en corruptie talrijk.

Deze zaak is extra belastend omdat zij samen met een van de meest gehate Pilippijnse politici zou hebben gefraudeerd. Andal Ampatuan Sr. zat al vast voor het afslachten van 57 mensen tijdens een politieke vete in 2009. Volgens getuigen heeft zijn zoon toen eigenhandig de familie van zijn politieke concurrent en 32 journalisten doodgeschoten.

Voor Arroyo wordt dit niet de enige rechtszaak. Ze staat ook al terecht in een corruptiezaak over een deal met een Chinees bedrijf voor de aanleg van breedband ter waarde van 250 miljoen euro. De toenmalige ‘First Gentleman’ zou smeergeld hebben ontvangen. Verder hangt haar nog een zaak boven het hoofd over de nationale loterij, waarbij ze publiek geld zou hebben misbruikt.

En dan is er nog het schandaal rond haar herverkiezing in 2004. In een afgeluisterd telefoongesprek vóór de verkiezingen vroeg Arroyo aan een commissaris van de verkiezingscommissie „of ze nog steeds zou winnen met meer dan 1 miljoen stemmen”. Het fragment werd immens populair als ringtone.

Voor de Filippijnen is het niets nieuws dat hun oud-president vastzit. De president vóór Arroyo, Joseph Estrada, kreeg levenslang voor corruptie, maar Arroyo gaf hem amnestie. Volgens president Aquino is het nog te vroeg om te zeggen of hij voor Arroyo hetzelfde zal doen.

    • Elske Schouten