Van Calker vierde bij WK in viermansbob

De Nederlandse bobsleeër Edwin van Calker is bij de wereldkampioenschappen in Lake Placid als vierde geëindigd in de viermansbob. Hij miste met Arno Klaassen, Sybren Jansma en Jeroen Piek na vier runs met 31 honderdsten van een seconde een podiumplaats.

Het goud ging naar de eerste Amerikaanse bob, met piloot Steven Holcomb. Duitsland won het zilver (Maximilian Arndt) en het brons (Manuel Machata).

Van Calker haalde in de eerste run de vijfde tijd en in de tweede de zesde tijd, waardoor hij halverwege de WK vijfde stond. Met de vijfde tijd in de derde run en de tweede tijd in de vierde steeg hij naar de vierde plaats, net buiten bereik van het podium.

„We hebben hier nergens een medaille laten liggen”, reageerde Van Calker, die vorig weekeinde met Jansma als elfde eindigde in de tweemansbob, tegen persbureau ANP. „De vierde plaats is voor ons een geweldige opsteker richting het pre-olympisch seizoen. Anderhalf jaar geleden leek het voorbij. We hadden helemaal niets meer. Alles was weg en de vooruitzichten waren nul.”

Van Calker kreeg bij de Winterspelen van 2010 kritiek op zijn beslissing niet te starten in de viermansbob. Hij voelde zich in Whistler te onzeker over zijn stuurmanscapaciteiten op de olympische baan, waarop hij eerder dat seizoen was gecrasht, en trok zijn team terug. Velen schreven Van Calker af, maar zelf geloofde hij ergens nog in een toekomst als bobsleeër.

In Lake Placid bewees Van Calker toch onder druk te kunnen presteren. „Natuurlijk zitten er dan nog foutjes in”, zei hij tegen ANP. „Dat Holcomb op zijn thuisbaan wint, is niet vreemd. We doen echter met onze slee, onze bemanning en onze snelheden voor niemand onder. Dit biedt veel perspectief voor de komende seizoenen. We hebben een goed verhaal en een goede sponsor. Dat moeten we kunnen uitbouwen richting de Spelen van Sotsji.”

Van Calker kocht een nieuwe viermansslee en nam de Tsjech Ivo Danilevic in dienst als coach. „We werken naar een optimale werkomgeving toe. Ik beschik over een geweldig team. Dat laten we hier ook zien. Het hele seizoen hebben we te maken gehad met blessures. In de trainingen crashten we nog. Iedereen liep met hoofdpijn rond. En dan dit resultaat. Hier kunnen we mee verder.”