‘Uitreiking Oscars routinematige en soms slaapverwekkende show’

Nee, spannend of zelfs leuk werd het vannacht niet bij de Oscars. De verwachte winnaars luisterden in Los Angeles de 84ste editie van de Academy Awards-uitreiking op. Het was kortom een gelopen race, en daar kon de routinematige, soms ronduit slaapverwekkende presentatie van Billy Crystal (die te elfder ure komiek Eddie Murphy verving) geen verandering in brengen.

Sacha Baron Cohen verscheen dan toch als zijn personage The Dictator, naar zijn nieuwe film, op de rode loper. Foto AP / Joel Ryan

Nee, spannend of zelfs leuk werd het vannacht niet echt bij de Oscars. De verwachte winnaars luisterden in Los Angeles de 84ste editie van de Academy Awards-uitreiking op. Het was kortom een gelopen race, en daar kon de routinematige, soms ronduit slaapverwekkende presentatie van Billy Christal (die te elfder ure komiek Eddie Murphy verving) geen verandering in brengen.

Filmcriticus Dana Linssen volgde voor NRC de prijsuitreiking en zag niet buitengewoon veel dat de ogen wijd open kon houden:

“De show zelf was sober en ernstig en leek veel nadruk te willen leggen op het belang van filmgeschiedenis en filmliefde, door de prijzenblokjes in plaats van met muziek en spektakel, te doorsnijden met korte interviewfragmenten met beroemde sterren over hun favoriete filmherinneringen. Wegzapmomenten zou je dat ook kunnen noemen.”

Weinig vaart in programma terwijl juist jongeren moeten worden aangesproken

Linssen wijst erop dat juist die wegzapmomenten voorbijstreven aan een van de doelen die de Academy Awards de komende jaren zou moeten bereiken.

“Die momenten haalden met de vaak minutenlang durende reclameblokken de vaart uit het programma, dat de laatste jaren toch al zo onder druk staat om een nieuw, en vooral jonger publiek aan te spreken.”

Cohen alias The Dictator kan niet vermaken op rode loper

De vooraf ‘gevreesde’ aanwezigheid van komiek Sacha Baron Cohen bleek ook niet bepaald het gedenkwaardige optreden waarvoor het vooraf wel een beetje werd gehouden. Echte relletjes bleven uit.

“Kleine relletjes, zoals de vraag of Baron Cohen nu wel of niet in zijn personificatie als dictator General Aladeen, de hoofdpersoon van zijn nieuwe film, over de rode loper mocht lopen, maakten al op voorhand een ingestudeerde indruk. Cohen zou komen, en toen weer niet omdat de Academy niet van zijn publiciteitsstunt gediend was. En na wat grappig bedoelde YouTube-dreigfilmpjes kwam hij alsnog, met een urn onder zijn arm waaruit hij zogenaamd de as van de Noord-Koreaane leider King Jong Il moest verstrooien.

Het veroorzaakte nauwelijks een rimpeling in de strak ingestudeerde rode loper-rituelen die jaarlijks aan de uitreiking vooraf gaan en toch al het best ingestudeerde publiciteitsmoment van de hele filmindustrie zijn.”

    • Jules Seegers