Uitgelicht

Film

The Butterfly Effect (Eric Bress en J. Mackye Gruber, 2004, VS). Variatie op The Sixth Sense prikkelt de fantasie. Man met onverklaarbare black-outs blijkt terug in de tijd te kunnen reizen en aldus zijn latere jeugdtrauma’s te kunnen voorkomen. Maar dan doet de chaostheorie waaraan de film zijn titel ontleent zich gelden: een vleugelslag van een vlinder kan uiteindelijk een storm veroorzaken. Met Ashton Kutcher en Melora Walters. Veronica, 20.30-22.45u.

Rebound (Steve Carr, 2005, VS). Conventioneel sportdrama over doorgedraaide basketbalcoach Martin Lawrence die zich dermate misdraagt op het veld dat hij zijn baan verliest en, naar goed Hollywoodgebruik, eerst een stelletje losers moet coachen die hem de lol van het spel weer doen beseffen voordat hij een beter mens blijkt te zijn geworden, gelouterd en met respect voor aloude Amerikaanse waarden. Werd destijds door de kritiek afgeraden voor mensen ouder dan zes. RTL8, 20.30-22.15u.

Les Misérables (Robert Hossein, 1982, F/BRD). Destijds de elfde keer dat de roman van Victor Hugo uit 1862 werd verfilmd. Er zouden nog vier versies volgen (de vijf voor televisie gemaakte niet meegerekend). Dit is die met Lino Ventura als Jean Valjean, de ex-bajesklant die een andere identiteit aanneemt en zijn leven betert maar niet aan zijn verleden kan ontsnappen. Michel Bouquet is de inspecteur die hem achtervolgt en booswicht Thénardier wordt hier vertolkt door Jean Carmet (die er een César mee verdiende). Ook met Evelyne Bouix en Christiane Jean. Nederlands ondertiteld. Deel twee wordt woensdagmiddag om 14.04u uitgezonden. TV5, 23.55-01.40u.

Informatief

The Culture Show: David Hockney – the art of seeing. Ter gelegenheid van de tentoonstelling A Bigger Picture in de Londense Royal Academy, met recent werk van Engelands populairste levende schilder David Hockney, praat Andrew Marr met de schilder in diens huis in Bridlington en in de zalen van de RA. BBC 2, 20.00-21.00u.

Radar. Zekerheid en een hogere rente dan bij een spaarrekening: het SNS Participatie Certificaat. Na tien jaar zou het ingelegde geld gegarandeerd terugkomen, beloofden sommige adviseurs van die bank. Maar die blijkt niet verplicht te zijn om de inleg terug te betalen. SNS Bank zit in de studio om uitleg te geven. Ned.1, 20.30-21.10u.

Bloed, zweet en luxeproblemen. Zes jongeren gaan aan het werk in de mijnen, fabrieken, naaiateliers en plantages waar producten voor westerse consumptie zo goedkoop mogelijk geproduceerd worden. Vanavond een leerlooierij in Ethiopië. Ned.3, 20.55-21.55u.

Tournée générale. Nieuwe serie waarin muzikant en bierliefhebber Jean Blaute zijn Britse maat Ray Cokes op sleeptouw neemt door het Belgische bierlandschap. In deze serie verdiepen zij zich ook in de gastronomische trend waarbij steeds meer Belgische chefs bieren op de kaart zetten en combineren met allerlei gerechten. Eén, 21.15-21.50u.

Empire. Eerste aflevering van vijfdelige serie over de geschiedenis van het Britse imperium. Vandaag over India, waar koningin Victoria bijna als een godin werd vereerd, en over Arabië en het Ottomaanse Rijk. BBC 1, 22.00-23.00u.

Die Story im Ersten: Ich, Putin – ein Porträt. Film van Hubert Seipel, die enige weken optrok met de man die voor de derde keer tot president van Rusland gekozen wil worden. Poetin wordt geïnterviewd en gefilmd bij een partij judo en bij ijshockeywedstrijdjes met zijn lijfwachten, maar vooral bij de moeilijkste verkiezingscampagne die hij ooit voerde. ARD, 22.45-23.30u.

Götterdämmerung im Kreml? Reportage over de toenemende protesten in Rusland tegen een bewind dat, bijna een kwart eeuw na de val van het Sovjet-rijk, nog altijd geen democratie toestaat. De filmmakers reisden het hele land door en laten niet alleen de demonstraties zien, maar ook de mensen die veranderingen eisen: de ondernemer in de provincie die het niet meer kan verkroppen dat de corruptie hem zijn kans op succes kost; ’s lands beroemdste blogger Aleksej Navalny die protest via internet stimuleert en rapper Noize MC, wiens provocerende liedjes en tegen Poetin gerichte video’s cult zijn geworden. ARD, 23.30-00.15u.

Amusement

The bleak old shop of stuff. Komische serie in de stijl van Dickens. Verslagen door de kennelijke dood van zijn vrouw zet Jedrington vraagtekens bij de ethiek van zijn bedrijf. Op de avond voor Pasen krijgt hij bezoek van drie angstaanjagende hazen die hem over de rand van de waanzin jagen. Ondertussen ondervinden zijn kinderen de uitwassen van het Victoriaanse schoolsysteem dankzij Miss Primly Tightclench en kostschool St. Nasty’s, waar Victor wordt vermist na een verdacht ongeluk met een automatische afranselmachine. En wie is toch die mysterieuze vrouw met geheugenverlies die door East End dwaalt? BBC 2, 21.30-22.00u.