Tweede ronde nodig voor presidentsverkiezingen Senegal

Caption: Senegalese President Abdoulaye Wade speaks on February 27, 2012 during a public declaration at the presidential palace in Dakar. Senegal's President Abdoulaye Wade said today a first round win was still possible, with half the votes tallied, but accepted the possibility he may have to head to a run-off in his bid for a third term. He said with half of the votes counted, he was ahead with 32.17 percent, and the runner-up at 25.24 percent. AFP PHOTO/ ISSOUF SANOGO De Senegalese president Abdoulaye Wade maakte vanavond bekend dat hij na een stemronde zichzelf nog niet kan uitroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Foto AFP / Issouf Sanogo

Zittend president Abdoulaye Wade, die eerder beweerde met een grote meerderheid de presidentsverkiezingen van Senegal te winnen, moest vanavond toegeven dat hij onvoldoende stemmen heeft gekregen om zichzelf na een stemronde als winnaar uit te roepen.

Dat deed hij vanavond tijdens een persconferentie in hoofdstad Dakar. De normaal uitbundige leider kwam enigszins verdoofd over en wilde geen vragen van aanwezige journalisten te beantwoorden, meldt persbureau AP. Wade ontving van de dertien kandidaten die meedoen wel de meeste stemmen, 32,17 procent, maar heeft meer dan vijftig procent nodig om tot een derde termijn verkozen te worden.

De kandidaatstelling van Wade is omstreden en volgens zijn tegenstanders in strijd met de nieuwe grondwet die een limiet stelt van twee termijnen. Maar volgens Wade mag de grondwetswijziging, die tijdens zijn presidentschap is doorgevoerd, niet met terugwerkende kracht op hem van toepassing worden verklaard. Het hooggerechtshof gaf hem daarin vorige maand gelijk.

De verkiezingen hebben geleid tot spanningen in Senegal, schreef onze correspondent Pauline Bax vandaag in NRC Handelsblad. Bax:

De presidentsverkiezingen in Senegal stellen de traditie van vreedzaamheid op de proef. Als enige land in West-Afrika waar militairen nooit de macht grepen, is Senegal trots op zijn democratie. In de aanloop tot de verkiezingen hielden jongeren twee weken lang bijna dagelijks demonstraties in de hoofdstad Dakar, die uitliepen op botsingen met de politie. Daarbij vielen zeker zes doden. De woede richt zich op president Wade en de litanie van klachten is lang. Er is woede over zijn gesleutel aan de grondwet, waardoor hij ondanks twee voltooide ambtstermijnen toch kan meedoen. Hij bestelde een luxe auto voor de hoogste rechter die zich over de grondwet moest uitspreken. Hij schonk een vermogen aan de belangrijkste moslimleiders, de marabouts, die in diep religieus Senegal vereerd worden als gidsen van de goede moraal. Hij wil duidelijk dat zijn zoon, een halfbloed die geen Wolof spreekt, hem opvolgt.

    • Hans Klis