The Artist en Hugo met ieder vijf Oscars grote winnaars Academy Awards

De Fransman Jean Dujardin is dolblij na het in ontvangst nemen van de Oscar voor beste acteerwerk. Foto Reuters / Gary Hershorn

Met vijf belangrijke prijzen, waaronder die voor Beste Film, is de in nostalgisch zwart-wit gedraaide hommage aan de stille film The Artist de grote winnaar van de Oscars geworden (alle winnaars). De Franse regisseur Michel Hazanavicius en hoofdrolspeler Jean Dujardin wonnen namens de film Oscars voor Beste Regie en Beste Mannelijke Hoofdrol.

Het is de bekroning van een zegetocht die vorig jaar op het Filmfestival Cannes met een Gouden Palm voor Beste Acteur voor hoofdrolspeler begon. Dat de film in de prijzen zou vallen was geen verrassing. The Artist gold met tien nominaties de afgelopen weken als grote kanshebber. De film won ook nog Oscars voor kostuumdesign en filmmuziek.” - filmcriticus Dana Linssen, NRC.

The Artist was dus de favoriet bij de 84ste uitreiking van de Academy Awards in Los Angeles, ondanks het feit dat Hugo van Martin Scorsese met elf nominaties op papier misschien een sterke tegenstander was. Maar die 3D-film over een jongen die begin jaren 30 in een Parijs’ station woont moest met vijf technische prijzen genoegen nemen, die weliswaar het vakmanschap en innovatieve karakter van de film onderstrepen, maar in de filmwereld toch als ‘kleinere’ prijzen gelden.

Meryl Streep in illuster gezelschap

Voor haar rol als Margaret Thatcher in The Iron Lady kreeg de 62-jarige haar derde Oscar. Ze heeft er daarmee net zoveel als Jack Nicholson, Walyter Brennan en Ingrid Bergman. Alleen Katharine Hepburn won er met vier Oscars meer. Dana Linssen:

“De Oscar voor Meryl Streep kwam niet onverwacht. Streep geldt met zeventien Oscarnominaties, waarvan ze er nu dus drie verzilverd heeft, als een van de meest veelzijdige actrices van Hollywood. Veelzeggend was dat ook make-up-artiesten Mark Coulier en J. Roy Helland voor hun werk aan The Iron Lady werden bekroond: zonder hun schminkkunsten en gezichtsprotheses had Streep immers nooit in de Britse oud-premier kunnen veranderen.

Woody Allen viel ook in de prijzen en kreeg een beeldje voor het beste oorspronkelijke scenario met Midnight in Paris. Voor hun werk in de tragikomische film The Descendants met George Clooney, die op persoonlijke titel naast zijn eerste Oscar greep, ontvingen Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash een award voor beste scenariobewerking van de gelijknamige roman van Kaui Hart Hemmings.

82-jarige Christopher Plummer oudste Oscarwinnaar ooit

De Amerikaanse acteur won de Academy Award voor zijn bijrol in Beginners, waarin hij een getrouwde man speelt die na de dood van zijn vrouw accepteert dat hij homo is. “Jij bent maar twee jaar ouder dan ik”, riep Plummer tegen het gouden beeldje dat hij in ontvangst nam. “Waar ben jij mijn hele leven geweest?” Octavia Spencer speelde de beste vrouwelijke bijrol in The Help. Dana Linssen:

“Plummers Oscar is geheel volgens de voorspellingen. En het feit dat Octavia Spencer werd bekroond was ook niet vreemd, als je bedenkt dat de film lange tijd over de sociale veranderingen in het racistische zuiden van de Verenigde Staten in de jaren zestig ook een soort morele aanspraak op prijzen scheen te maken.” - filmcriticus Dana Linssen, NRC.

De film Rango won de Oscar voor beste animatiefilm terwijl de Hollywoodverfilming van Stieg Larssons eerste Millennium-boek, The Girl With the Dragon Tattoo, werd onderscheiden voor beste montagewerk. De productie Undefeated over American football kreeg de Academy Award voor beste documentaire.

Frank Lammers teleurgesteld dat ‘Rundskop’ Oscar misliep

De Belgische productie won niet in de categorie voor beste niet-Engelstalige film. De Nederlandse Lammers, die een bijrol van Vlaamse boer speelt, zag de Iraanse film A Separation het felbegeerde gouden beeldje winnen. “Ik weet dat we van tevoren dachten dat A Separation zou winnen, maar ik ben toch teleurgesteld dat Rundskop het niet is geworden”, zegt Lammers tegen Novum Nieuws.