Studie Frans wordt 'Taal, cultuur en mediastudies'

De Universiteit Leiden is van plan de studies Frans, Duits en Italiaans op te heffen als zelfstandige opleidingen. Het is de bedoeling dat ze opgaan in een ‘brede’ bachelor Taal, cultuur en mediastudies. Dat bevestigt een woordvoerder van de universiteit. Het formele besluit is nog niet gevallen, zegt ze.

Paul Smith, voorzitter van de Leidse opleiding Franse taal en cultuur zegt dat hij zich „overvallen” voelt door het voornemen van de universiteit. „De plannen van het college van bestuur en de decaan van de faculteit Geesteswetenschappen hebben bij de betrokken opleidingen voor onrust en verontwaardiging gezorgd.”

Volgens Smith wordt de brede bachelorstudie waarin Frans moet opgaan „een sterfhuis”. „Studenten die geïnteresseerd zijn in enkel de Franse taal, kunnen straks alleen nog terecht bij de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.”

De woordvoerder van de Universiteit Leiden denkt dat de nieuwe algemene studie waarin Frans, Duits en Italiaans moeten opgaan aantrekkelijk is en meer studenten naar Leiden zal lokken. „Op de lange termijn is dit gunstig voor de levensvatbaarheid van deze opleidingen.”

Staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) wil dat universiteiten zich sterker gaan profileren ten opzichte van elkaar. Niet elke instelling moet proberen alle vakken aan te bieden, vindt hij. Iedereen moet doen waarin hij het beste is. In mei moeten de universiteiten laten weten met welke opleidingen ze doorgaan en welke studies ze afstoten.

Volgens de woordvoerder van de Leidse universiteit past het het voornemen om te stoppen met de opleidingen Frans, Duits en Italiaans binnen de profileringsstrategie van de instelling.

Opleidingsvoorzitter Smith begrijp niet waarom Frans als zelfstandige studie moet verdwijnen. „Wij zijn de beste opleiding van Nederland. Het lijkt erop dat wij als ruilmiddel worden gebruikt in de onderhandelingen met andere universiteiten.”

Eerder deze maand werd bekend dat de Universiteit Utrecht stopt met de opleidingen Portugees, Arabisch en theologie. De kleine studies binnen de geesteswetenschappen kampen al jaren met teruglopende middelen en dalende studentenaantallen. Zijlstra’s profileringseis lijkt nu te leiden tot een sterke concentratie binnen het aanbod van opleidingen.

    • Bart Funnekotter