Standard & Poor’s: tijdelijk gedeeltelijk faillissement Griekenland

Het kantoor van kredietbeoordelaar Standard & Poor's in New York, gefotografeerd op 2 augustus jl. Foto Reuters / Brendan McDermid

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft vanavond de rating van Griekenland tijdelijk verlaagd naar ‘partial failure’ oftewel ‘gedeeltelijk failliet’. De beslissing is het gevolg van het aannemen van het reddingsplan van 130 miljard euro door onder andere het Duitse parlement en daarmee de implementatie van de obligatieruil met de private sector.

Doordat private schuldeisers oude Griekse obligaties voor nieuwe schuldpapieren gaan inwisselen met een langere looptijd en een verlaagde rente en daarmee een verlies van tot wel zeventig procent op hun investeringen incasseren, komt Griekenland een deel van zijn verplichtingen niet na. En daarom waardeert S&P’s de kredietwaardigheid van het land af, legt economieredacteur Melle Garschagen van NRC Handelsblad uit.

“De afwaardering was te verwachten omdat Griekenland een deel van de betalingsverplichtingen niet nakomt. Die worden zoals afgesproken kwijtgescholden, maar ook al is dat vrijwillig, spreken we nog steeds van een faillissement. De gevolgen voor Griekenland en de eurozone zijn niet meteen duidelijk. Maar we kunnen spreken van een gecontroleerd gedeeltelijk faillissement, iedereen wist dat het eraan zat te komen dus het is geen verrassing en de gevolgen voor de financiële markten vallen waarschijnlijk mee. Al kan je dat nooit voorspellen.”

S&P’s laat in een verklaring weten dat de rating van Griekenland weer verhoogd wordt als de veelbesproken obligatieruil afgerond is, naar verwachting 16 maart. Dan krijgt het land weer de CCC-status, die nog steeds erg slecht is, maar beter dan die van ‘gedeeltelijk failliet’. Maar Garschagen wijst er wel op dat de kredietbeoordelaar een stok achter de deur houdt:

Als de vrijwillige obligatieruil mislukt - dus als veel banken en hedgefondsen toch niet mee willen werken - blijft de status default van kracht. S&P verwacht dat Griekenland dan een chaotisch faillissement tegemoet gaat omdat het land dan nergens geld vandaan kan halen - de Europese noodhulp gaat dan niet door.